Łosoś ogoniasty
Łosoś (ok. 1 kg) • 2 łyżki • oliwy extra vergine • 2 łyżeczki soku z cytryny • sól gruboziarnista • świeżo zmielony pieprz • cytryna
Łososia wypatroszonego i umytego (nie zdejmować skóry) ułożyć na półmisku. Sporządzić marynatę z oliwy, soku cytrynowego i pieprzu. Nasmarować rybę z zewnątrz i wewnątrz. Wstawić półmisek do lodówki na dwie godziny. Rozpalić grilla. Wyjąć łososia z lodówki, natrzeć go solą i położyć na ruszcie. Piec około 10 min z każdej strony, uważając, by się nadmiernie nie wysuszył. Polewać pozostałą marynatą. Podawać przybranego ćwiartkami cytryny.
Gorąca śliwka w boczku
50 suszonych kalifornijskich śliwek bez pestek • 40 dag cienko krojonego chudego wędzonego boczku • 15 dag łuskanych orzechów włoskich • 50 drewnianych wykałaczek
W środek każdej śliwki włożyć ćwiartkę włoskiego orzecha (najlepiej uprzednio je sparzyć i obrać ze skórki; ze skórką będą miały smak lekko gorzkawy, który tej potrawie nie zaszkodzi, ale nie wszyscy to lubią). Każdą śliwkę owinąć cienko połową plasterka boczku, spiąć wykałaczką. Ułożyć na ruszcie i wstawić do nagrzanego do temp. 220 st. C piekarnika. Piec około 10 min. Kiedy boczek stanie się złocisty, można potrawę wyjąć, ostudzić przez kilka minut, ale koniecznie podawać na gorąco.
Pieczone warzywa z sosem pesto
3 ząbki czosnku • 100 ml oliwy • 2 bakłażany • 10 cebulek dymek • 2 cukinie • 1 czerwona papryka • 1 zielona papryka • 1 żółta papryka • pęczek zielonej pietruszki • 20 oliwek • 3 łyżki kaparów • sos pesto
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do oliwy.