Kolorowa terrina
1/2 kg świeżego szpinaku • 3 marchwie • 4 pory (tylko białe części) • 20 dag cienkiej szparagowej zielonej fasoli • czerwona papryka • średnia cukinia • jedna różyczka brokułu • 1 jajko i 2 żółtka • szklanka i 4 łyżki śmietanki • łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej • szklanka startego żółtego sera • 2 łyżki oliwy do natłuszczenia foremki
Oczyścić szpinak, usunąć łodyżki, wrzucić na 30 sek. do wrzącej wody, osączyć na durszlaku i listkami wyłożyć dokładnie posmarowane uprzednio oliwą dno i boki foremki do keksów (najlepiej wyłożyć ją najpierw papierem do wypieków, który natłuścić i dopiero na nim układać liście szpinaku). Liście powinny wychodzić poza krawędź foremki. Marchew, paprykę i cukinie pokroić w cienkie długie paski, brokuły podzielić na drobne cząstki. Wszystkie warzywa – oprócz papryki – już po pokrojeniu, wrzucać do wrzącej wody na 3 min, po czym wyjmować i osączać najpierw na durszlaku, potem na ściereczce. Układać warzywa na liściach szpinakowych w foremce. Przygotować sos ze śmietanki, jajka i żółtek, sera, startej gałki muszkatołowej, soli. Zalać nim ułożone warzywa. Okryć zwisającymi liśćmi szpinaku, ewentualne miejsca nieokryte zakryć pozostałymi liśćmi. Foremkę ustawić w naczyniu z wodą, na wierzchu położyć kawałek folii i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 st. ok. 1 godz. 15 min. Podawać po wystudzeniu pokrojone w plastry.
Sałatka z ryżu i soczewicy
15 dag soczewicy • szklanka ryżu basmati • 2 marchewki • 1/2 niedużego ogórka • 3 dymki • 3 łyżki siekanej natki
Na sos: 2 łyżki oleju słonecznikowego • 2 łyżki oliwy z oliwek • 2 łyżki octu winnego • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2–1 łyżeczka cukru • sól • czarny pieprz
Namoczyć (30 min) soczewicę w zimnej wodzie, następnie gotować ją 20–25 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić.