Wyszukaj na forum
Forum
Polityka.pl – strefa wolna od hejtu!
Szanowni Czytelnicy, Drodzy Użytkownicy naszego Serwisu Internetowego!
Od wielu lat udostępniamy Państwu nasze Forum internetowe oraz przestrzeń blogową dla Waszych komentarzy – także tych krytycznych. Jesteśmy wdzięczni za wszystkie, które są merytoryczne. Zależy nam bardzo, aby Państwa wpisy nie utonęły w rosnącej fali internetowego hejtu i niechlujstwa.
Warto, aby serwis POLITYKA.PL pozostał miejscem wartościowej wymiany poglądów, gdzie toczą się dyskusje, nawet zażarte, ale pozbawione mowy nienawiści. Zależy nam na tym, abyśmy wzajemnie traktowali się z szacunkiem. Chcemy, aby POLITYKA.PL była miejscem wolnym od radykalizmów i anonimowej, bezsensownej brutalności.
Słowem: zapraszamy serdecznie do dyskusji na naszych forach internetowych, do wyrażania opinii, polemik, do ocen, ale w formie przyjętej między kulturalnymi ludźmi. Kto chce się wyżyć – zapraszamy na inne portale. Być może to walka z wiatrakami, ale spróbujemy. Mamy dość językowych i emocjonalnych śmieci zasypujących plac wolności, jakim miał być i może być internet.
Miłość w czasach komuny
(7)-
Re: Akcja charytatywna dla USA w czasach komuny
Wielki szacun dla p. Urbana za te koce dla bezdomnych Amerykanów - to był piękny numer! -
Re: Miłość w czasach komuny
Mysle, ze Ameryka to byl symbol wolnosci dla Polski, i to byl(i jest) jej najwiekszy dar. Mysle, ze bez tego symbolu Polska nigdy nie odzyskala by wolnosci. Ameryka i jej kultura pokazaly Polsce, ze jest to mozliwe, ze wolnosc jednostki to nie jest jakas abstrakacja ale "real deal".
Mysle, ze Polska ma o wiele wiecej wspolnego z kultura amerykanska niz z europejska, ale to tak na marginesie.
Pozdrawiam,
Ps. City Lights w San Francisko jest swietne, kocham to miejsce -
USA bylo zawsze odwrotnoscia Rosji Sowieckiej. Jej przeciw waga. Dla Polakow i innych narodow to kraj szansy na samorealizacje. Stad tez tak wielka do Ameryki emigracja. Stany sa rowniez krajem z narracja zblizona do Polskiego charakteru: romantyzm, wiara ze mimo wszytko bedzie lepiej, samodzielnosc i sceptyczne podejscie do koncepcj panstwa. Narod jest w Ameryce postrzegany jako czynnik wazniejszy niz "government"-federalny, stanowy czy lokalny. Niskie podatki, wolna gospodarka i wolnosc obywatelska to dla wielu mieszkancow USA sprawy najwazniejsze. No i Pulaski, Kosciuszko i Walesa:)
-
Autor powinien napisac o roli religii w spoleczenstwie amerykanskim. Ja mysle ze to jest jedyna sprawa ktorej Polacy nie nasladuja czy wrecz nie znaja i nie umieja sie ustosunkowac . (Ja Nie pisze o kosciolach w polskich dzielnicach.) tak naprawde spoleczenstwo amerykanskie to kasty nie do przebicia Jak ktos sie urodzil w gettcie albo w malym miasteczku na preri to ma przychlapane i tyle
-
Króciutko o wystawie.
Spodziewałem się czegoś zdecydowanie większego, w końcu USA do ogromny kraj.
Zobaczyłem niestety tylko namiastkę, co doskonale pokazuje mocno zachwiane proporcje we wzajemnych kontaktach między naszymi krajami.
Higway 69 do Muzeum Narodowego w Krakowie jest bardzo króciutki, słabo oświetlony i niezbyt szeroki.
Nie tylko wizy są dla nas niefajne. -
Ps.I Highway 66 oczywiście.
Ps.II Za pozwolenie na zrobienie zdjęć trzeba było zapłacić 15 zł. (wstęp 10 zł., katalog bodajże 35). Przy bardzo niewielkiej liczbie skądinąd dobrych eksponatów cena horrendalna! -
bardzo dobry artykuł. eh to polskie zapatrzenie w usa - chyba jednak wkrótce się skończy definitywnie. Amerykanie mają nam coraz mniej do zaoferowania i im lepiej będzie u nas tym mniej ważna będzie dla Polaków Ameryka. no, może poza ich kulturą ale tą wysoką, o której niewielu u nas słyszało. a tak na marginesie - właśnie jestem w trakcie czytania 'made in usa' - spojrzenie Francuza na usa - bezcenne. to tak jakby kosmita opisywał ziemię. dla mnie jako Polaka wnioski autora często są conajmniej zabawne.