Wyszukaj na forum
Forum
Polityka.pl – strefa wolna od hejtu!
Szanowni Czytelnicy, Drodzy Użytkownicy naszego Serwisu Internetowego!
Od wielu lat udostępniamy Państwu nasze Forum internetowe oraz przestrzeń blogową dla Waszych komentarzy – także tych krytycznych. Jesteśmy wdzięczni za wszystkie, które są merytoryczne. Zależy nam bardzo, aby Państwa wpisy nie utonęły w rosnącej fali internetowego hejtu i niechlujstwa.
Warto, aby serwis POLITYKA.PL pozostał miejscem wartościowej wymiany poglądów, gdzie toczą się dyskusje, nawet zażarte, ale pozbawione mowy nienawiści. Zależy nam na tym, abyśmy wzajemnie traktowali się z szacunkiem. Chcemy, aby POLITYKA.PL była miejscem wolnym od radykalizmów i anonimowej, bezsensownej brutalności.
Słowem: zapraszamy serdecznie do dyskusji na naszych forach internetowych, do wyrażania opinii, polemik, do ocen, ale w formie przyjętej między kulturalnymi ludźmi. Kto chce się wyżyć – zapraszamy na inne portale. Być może to walka z wiatrakami, ale spróbujemy. Mamy dość językowych i emocjonalnych śmieci zasypujących plac wolności, jakim miał być i może być internet.
Papież przyjął na audiencji prezydenta Białorusi. To pierwsza wizyta Łukaszenki na Zachodzie od 5 lat
(13)-
Baćko papieża po rękach nie całował!
Zachował się on w Watykanie godnie, w odróżnieniu od pań Kopacz i Szydło. Ale cóż - Białoruś, w odróżnieniu od Polski, jest państwem niepodległym, z własnym, narodowym kościołem, niezależnym od Rzymu. -
Re:Papież przyjął na audiencji prezydenta Białorusi. To pierwsza wizyta Łukaszenki na Zachodzie od 5 lat
Dlaczego papież rozmawia z Łukaszenką despota ,a nie ma do niego dostępu nasz wódz.?Otóż despota ,widziałem w ich telewizji,obsobacza ministrów,co przypominały nasze czasy komuny.Ale jest on wybrany w demokratycznych wyborach.A nasz demokrata ,w ciszy gabinetu rozdaje karty, i decyduje o losie swoich wybrańców.A jego wydmuszki nie chcą powiedzieć ,o czym rozmawiały z Frańciszkiem. -
Re:Papież przyjął na audiencji prezydenta Białorusi. To pierwsza wizyta Łukaszenki na Zachodzie od 5 lat
Krym dzięki Bogu na podobieństwo Śląska wrócił do Macierzy Rosji.Białoruś na podobieństwo cielęcia co dwie matki ssie mądrze rozgrywa swoją suwerenność.Przed wyborami Kaczyński pieszczotliwie nazywał Polskę Białorusią-bis.Tak sobie myślę czy jej obalenie miało sens. -
"Mińsk wiedząc o niezadowoleniu Moskwy, głosował na piosenkę z Kijowa. To już prawie wybicie się na niepodległość."
Co za przypadek! Ukraina głosowała na piosenkę rosyjską (12 pkt.), a Rosja na Ukraińską (10 pkt.). Oba te państwa z kolei, solidarnie obdzieliły najwyższymi notami Białoruś. I to nie jest żadne prawie wybicie się na niepodległość, lecz sąsiedzka sitwa, spotykana w głosowaniach Eurowizji nie tylko na wschodzie.
PS. Łukaszence w stosunkach z Rosją "wolno więcej" na takiej samej zasadzie, jak Ceaușescu wolno było więcej w bloku komunistycznym. Dlatego, że był bardziej "radziecki" niż Breżniew. -
@jakowalski
Łukaszenka jest jedyną niepodległą osobą na Białorusi. Niestety nawet dyktator jest zależny od towarzysza, cara i prezydenta Putina. Próbuje coś ugrać w UE i u papieża Franciszka, żeby ciemny lud dostał ochłapy ze stołu bogatej EU.
Czy naprawdę chciałbyś, żeby w Polsce taki batjuszka, ojczulkek panował nad ciemnym narodem? -
@SŁOWIANIN STANISŁAW
Od kiedy to Krym jest rosyjski?
Chyba należysz do słowianofilskich zwolenników Jedinej Rosiji, która ma zjednoczyć wszystkich podległych słowian, bo Rosija wielikaja jest i tyle. Pod berłem Cara Wszechrusi będzie Ci dobrze. On wie lepiej od Ciebie, co jest dobre dla Ciebie i dla nas wszystkich. Myśl totalitarna chowu ruskiego w pełnej krasie. -
Lubat
Ceaușescu nie był nigdy bardziej radziecki niż Breżniew. Ceaușescu był po prostu narodowym, rumuńskim bolszewikiem. -
Claudio
1. Białoruś jest niepodległym, demokratycznym państwem - niezależnym ani od Moskwy, ani od Berlina, ani od Brukseli ani też od Watykanu, zaś Polsce potrzebny jest taki mąż stanu jak Łukaszenko.
2. Krym od dawna jest zamieszkały w większości przez Rosjan. Zgoda, to była dawno temu grecka kolonia Taurydą, ale co z tego? Gdyby Ukrainiec Chruszczow w pijanym widzie nie oddał Krymu USRR, to nie było by dziś problemu z tymi, bezpodstawnymi zresztą, roszczeniami Kijowa do Krymu. -
Krym to tylko casus Kosowa ,tylko tyle i aż tyle.Pozwolili Serbom zabrać kolebkę ,to niech biją się w piersi. -
@jakowalski
Białoruś jest niepodległym krajem rządzonym przez batjuszkę, ojczulka narodu, który jak Chavez, Putin, dynastia Kimów z Korei, bracia Castro wie lepiej jak zarządzać farmą i wogóle wszystkim. Obywatele mogą się mu wypłakać do rękawa i dostać wszystko co tylko zapragną (kpina). To chyba ideał społeczeństwa totalitarnego.
Ja nie jestem zwolennikiem liberalnego totalitaryzmu, gdzie szef firmy jest Panem i Władzcą proletów jak u Korwin-Mikke.
Jestem za społeczeństwem równowagi pomiędzy interesami kapitału i pracy. I mam nadzieję, że znajdziemy w końcu wspólny język! -
@jakowalski
Szacun za znajomość historii. Byłem na Krymie chyba 9 lat temu. Ludzie byli tam przygnębieni mafijnymi układami. Ale czy samowładca jak Putin da im wolność? Wątpię. Rzuci ochłapami, na które go aktualnie stać. A gdzie interesy Tatarów Krymskich, autochtonów? Takie zabory jak robi teraz Putin są nieduszczalne w Europie. Tak nie wolno robić. Wiem bardzo dobrze, że większość mieszkańców Krymu jest rosyjskojęzyczna. Rosja okupaje Krym od końca XVIII wieku. -
Niezależnie jaki kto ma pogląd na temat Białorusi, czy Krymu, to liczy się tylko to co odpowiada mieszkańcom tych ziem. A im odpowiada właśnie Łukaszenka i rosyjska władza na Krymie.
A tak pisał New York Times o Ukrainie:
"Jeżeliby ochrona zdrowia byłaby właściwie finansowana, to Ukraina nie miałaby jednego z najszybszego wzrostu H.I.V. Gdyby politycy ukraińscy nie byli tak zachłanni, to nie byłoby rewolucji, nie mówiąc o dwóch. Gdyby kraj nie był ogołocony z dóbr, to wojsko broniłoby Krymu przed Rosjanami."
-
Claudio
Pierwszymi znanymi z nazwy mieszkańcami półwyspu byli Taurowie (wywodzeni czasami z kultury Kemi-Oba), potem Kimerowie. W VII w. p.n.e. stepy czarnomorskie zaludnili Scytowie (lud pochodzenia irańskiego), tworząc potężne państwo, które przetrwało pomiędzy Dunajem i Donem do II w. p.n.e., a następnie po jego zniszczeniu w 331 r. p.n.e. przez jednego z wodzów Aleksandra Macedońskiego i najazdach Sarmatów, część Scytów stworzyła nowe państwo na Krymie. Więcej na przykład w Wikipedii.