Janina Paradowska
Galerie

Kuchnia polska na Euro - wyniki plebiscytu [GALERIA]

19 marca 2012
Sękacz (8,6 proc. głosów) - znany jest w Polsce od czasów średniowiecza, a przejęty z kuchni tatarskiej (choć niektórzy twierdzą, że aż od Jaćwingów). Sękacz (8,6 proc. głosów) - znany jest w Polsce od czasów średniowiecza, a przejęty z kuchni tatarskiej (choć niektórzy twierdzą, że aż od Jaćwingów). Zenon Żyburtowicz / EAST NEWS
Które typowo polskie potrawy najlepiej zaprezentują Polskę kibicom, odwiedzającym nasz kraj przy okazji Euro 2012? W głosowaniu wybrali Państwo następujące dania - ułożyliśmy je w kolejności liczby zdobytych głosów, od miejsca pierwszego. Tutaj komentarz Piotra Adamczewskiego do wyników naszej zabawy.
I miejsce - 31,3 proc. głosów. Żur z jajkiem na twardo i białą kiełbasą - wzbudzająca wśród cudzoziemców największy zachwyt polska zupa, ceniona także przez rodaków i prosta w przygotowaniu.Radosław Drożdżewski/Wikipedia I miejsce - 31,3 proc. głosów. Żur z jajkiem na twardo i białą kiełbasą - wzbudzająca wśród cudzoziemców największy zachwyt polska zupa, ceniona także przez rodaków i prosta w przygotowaniu.
II miejsce - 14,4 proc. głosów. Barszcz czerwony z pasztecikiem jest nieodzownym daniem, zwłaszcza nad ranem po całonocnej hulance.quinn.anya/Flickr CC by SA II miejsce - 14,4 proc. głosów. Barszcz czerwony z pasztecikiem jest nieodzownym daniem, zwłaszcza nad ranem po całonocnej hulance.
III miejsce - 12,4 proc. głosów. Zrazy zawijane z kaszą gryczaną - w kuchni Radziwiłłów takie zrazy przygotowywano od święta lub gdy spodziewano się gości, którym chciano zaimponować.Zygmuntowicz/REPORTER/EAST NEWS III miejsce - 12,4 proc. głosów. Zrazy zawijane z kaszą gryczaną - w kuchni Radziwiłłów takie zrazy przygotowywano od święta lub gdy spodziewano się gości, którym chciano zaimponować.
Schab ze śliwką (9,7 proc. Państwa głosów) - danie, o którym można powiedzieć, że wywodzi się z kuchni staropolskiej, gdzie stanowiło ozdobę magnackich stołów.Agnieszka Kantaruk/BEW Schab ze śliwką (9,7 proc. Państwa głosów) - danie, o którym można powiedzieć, że wywodzi się z kuchni staropolskiej, gdzie stanowiło ozdobę magnackich stołów.
Pączki (7,4 proc. Państwa wskazań) - w całej Europie znane są jako przemysłowo wytwarzane donuts. Czy pokażemy kibicom, jak smakują naprawdę?Piotr Blawicki/EAST NEWS Pączki (7,4 proc. Państwa wskazań) - w całej Europie znane są jako przemysłowo wytwarzane donuts. Czy pokażemy kibicom, jak smakują naprawdę?
Miejsce VII: kurczę po polsku faszerowane wątróbką z koperkiem i bułką (4,2 proc. głosów) - klasyczna polska kuchnia: pyszna i efektowna na półmisku.jamesdkirk/Flickr CC by SA Miejsce VII: kurczę po polsku faszerowane wątróbką z koperkiem i bułką (4,2 proc. głosów) - klasyczna polska kuchnia: pyszna i efektowna na półmisku.
Miejsce VIII: Zupa grzybowa (4 proc. głosów) - łącząca walory świąteczne ze zwykłym jesiennym obiadem, gdy sezon na podgrzybki, maślaki czy gąski w pełni.Mariuszjbie/Wikipedia Miejsce VIII: Zupa grzybowa (4 proc. głosów) - łącząca walory świąteczne ze zwykłym jesiennym obiadem, gdy sezon na podgrzybki, maślaki czy gąski w pełni.
Śledzie w śmietanie (3,1 proc.) - powszechne porzekadło alkoholowe głosi, że ta ryba lubi pływać. Ale Państwa zdaniem nie podbijemy nim kibicowskich podniebień.EAST NEWS Śledzie w śmietanie (3,1 proc.) - powszechne porzekadło alkoholowe głosi, że ta ryba lubi pływać. Ale Państwa zdaniem nie podbijemy nim kibicowskich podniebień.
Pierwszą dziesiątkę zamykają: zimne nóżki (galaretka wieprzowa) - najbardziej tradycyjna polska przekąska, ale - Państwa zdaniem - powinniśmy ją pozostawić dla siebie (ledwie 2,5 proc. głosów).VI/Wikipedia Pierwszą dziesiątkę zamykają: zimne nóżki (galaretka wieprzowa) - najbardziej tradycyjna polska przekąska, ale - Państwa zdaniem - powinniśmy ją pozostawić dla siebie (ledwie 2,5 proc. głosów).
Kwaśnica na jagnięcych żeberkach (1,4 proc.) - zaskakująco nisko w Państwa wskazaniach. Są tacy, którzy bez tego oryginalnego smaku kuchni Podhala nie wyobrażają sobie poranka 'po'.Mariuszjbie/Wikipedia Kwaśnica na jagnięcych żeberkach (1,4 proc.) - zaskakująco nisko w Państwa wskazaniach. Są tacy, którzy bez tego oryginalnego smaku kuchni Podhala nie wyobrażają sobie poranka "po".
Lin w śmietanie - podobno dobrego lina da się zrobić tylko w warunkach domowych, stąd może tak nisko według Państwa (1 proc. głosów).Piotr Adamczewski/Polityka Lin w śmietanie - podobno dobrego lina da się zrobić tylko w warunkach domowych, stąd może tak nisko według Państwa (1 proc. głosów).
Janina Paradowska

Więcej na ten temat
  • Kuchnia polska na Euro - wyniki plebiscytu

Reklama
POLITYKA
Newsletter Prenumerata cyfrowa
Facebook Twitter Instagram

Nasze wydawnictwa

  • Redakcja Polityki
  • Biuro reklamy
  • Napisz do redakcji
  • BOK dla prenumeratorów cyfrowych
  • O Polityce
  • Regulamin serwisu
  • Zasady publikacji komentarzy
  • Polityka prywatności
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka RODO
  • Informacje dla akcjonariuszy

Aplikacje Polityki

iOS i Android
iOS i Android
W aplikacjach publikujemy pełne wydania tygodnika POLITYKA oraz nasze pisma.

 

Aplikacja Fiszki fiszki
Fiszki Polityki
Codziennie podsumowujemy dla Ciebie najważniejsze wydarzenia dnia.
  • Pulsar
  • Dwutygodnik Forum
  • Polityka Insight
  • Leśniczówka Nibork
  • Projekt: Cogision, Ładne Halo
  • Wykonanie: Vavatech
  • Prawa autorskie © POLITYKA Sp. z o.o. S.K.A.