POLITYKA
Prenumerata cyfrowa
Zaloguj
Moja półka
POLITYKA

POLITYKA
Prenumerata
Zaloguj
Janina Paradowska
Galerie

14 produktów, które wydają się wegetariańskie, a niezupełnie takie są

25 lutego 2015
<b>1. Banany.</b> Mając do wyboru owoce (byle nie te z morza!) i warzywa, wegetarianin zwykle sądzi, że nie zjada elementów pochodzenia zwierzęcego. A jednak – żeby przedłużyć termin przydatności, stosuje się chitozan, polimer pochodzący z… muszli krewetek. Tak zabezpieczony banan wolniej dojrzewa i nie gnije natychmiast. Ta z pozoru niewinna ingerencja może co niektórych (częściej zapewne wegan) zniechęcić. 1. Banany. Mając do wyboru owoce (byle nie te z morza!) i warzywa, wegetarianin zwykle sądzi, że nie zjada elementów pochodzenia zwierzęcego. A jednak – żeby przedłużyć termin przydatności, stosuje się chitozan, polimer pochodzący z… muszli krewetek. Tak zabezpieczony banan wolniej dojrzewa i nie gnije natychmiast. Ta z pozoru niewinna ingerencja może co niektórych (częściej zapewne wegan) zniechęcić. redjar / Flickr CC by 2.0
Zasada jest na pozór prosta – z diety eliminuje się mięso, ryby, owoce morza. Słowem: wszystko, co zawiera elementy pochodzenia zwierzęcego. W praktyce tak prosto już jednak nie jest, a niepożądane składniki mogą trafić i do tych produktów, o których myśli się potocznie, że są wegetariańskie.

Wegetarianie studiują więc uważnie wszelkie etykiety. Ale producenci nie zawsze wychodzą naprzeciw ich potrzebom – czasem informują zdawkowo, że produkt jest pochodzenia naturalnego (w gruncie rzeczy albo roślinnego, albo zwierzęcego), a czasem w ogóle nie dołączają stosownej etykiety. Niewiele nam poza tym wiadomo o samym procesie przetwarzania i konserwowania żywności. Nie zawsze też badamy pod tym względem skład przyjmowanych przez nas leków.

Oto zestawienie produktów, co do których nigdy nie można mieć stuprocentowej pewności.
2. Piwo. Tu trzeba zachować czujność. Ciemne piwa warzy się niekiedy z użyciem rybich pęcherzy (czasem również żelatyny i tzw. białka mleka) – to m.in. za ich sprawą ciecz staje się klarowna. Firmy rzadko wspominają o tym na etykietach. Przeciwnie – większość reklamuje swoje browary jako nadające się do spożycia dla wszystkich, niezależnie od preferencji czy przekonań. Uważać należy również na niektóre wina.Jamie Dobson/Flickr CC by 2.0 <b>2. Piwo.</b> Tu trzeba zachować czujność. Ciemne piwa warzy się niekiedy z użyciem rybich pęcherzy (czasem również żelatyny i tzw. białka mleka) – to m.in. za ich sprawą ciecz staje się klarowna. Firmy rzadko wspominają o tym na etykietach. Przeciwnie – większość reklamuje swoje browary jako nadające się do spożycia dla wszystkich, niezależnie od preferencji czy przekonań. Uważać należy również na niektóre wina.
3. Miętówki. Mogą zawierać i często zawierają żelatynę – substancję pochodzenia, owszem, naturalnego, ale pozyskiwanego z chrząstek, kości i skóry zwierząt.Polityka <b>3. Miętówki.</b> Mogą zawierać i często zawierają żelatynę – substancję pochodzenia, owszem, naturalnego, ale pozyskiwanego z chrząstek, kości i skóry zwierząt.
4. Żelki. Jak sugeruje już nazwa – i tu mamy do czynienia z żelatyną.Ross Elliott/Flickr CC by 2.0 <b>4. Żelki.</b> Jak sugeruje już nazwa – i tu mamy do czynienia z żelatyną.
5. Jogurty. Ponownie – żelatyna. Uwaga – jogurty beztłuszczowe zawierają żelatynę nawet częściej.JaBB/Flickr CC by 2.0 <b>5. Jogurty.</b> Ponownie – żelatyna. Uwaga – jogurty beztłuszczowe zawierają żelatynę nawet częściej.
6. Czerwone słodkości. Słodkie przysmaki swój kolor zawdzięczają… owadom. Żeby uzyskać barwnik (kwas karminowy, czyli enzym E120), rozgniata się na przykład żuki.Chris Everett/Flickr CC by 2.0 <b>6. Czerwone słodkości.</b> Słodkie przysmaki swój kolor zawdzięczają… owadom. Żeby uzyskać barwnik (kwas karminowy, czyli enzym E120), rozgniata się na przykład żuki.
7. Sok pomarańczowy. Jeśli soki nie są świeżo wyciskane – mogą zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego. Wielu producentów dodaje do nich kwas omega-3, pozyskiwany z anchois, tilapii i sardynek. Albo witaminę D3 otrzymywaną z owczej wełny (lanoliny).Polityka <b>7. Sok pomarańczowy.</b> Jeśli soki nie są świeżo wyciskane – mogą zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego. Wielu producentów dodaje do nich kwas omega-3, pozyskiwany z anchois, tilapii i sardynek. Albo witaminę D3 otrzymywaną z owczej wełny (lanoliny).
8. Suplementy oraz witaminy. Każdy, kto dopiero przechodzi na wegetarianizm czy weganizm, powinien zdawać sobie sprawę, że na elementy zwierzęce natrafi również w aptece. W pierwszej kolejności należy unikać kapsułek żelowych – ze względu na żelatynę. Wegetarianin nie wzmocni się też raczej tranem, tłuszczem pozyskiwanym z rybiej wątroby.hitthatswitch/Flickr CC by 2.0 <b>8. Suplementy oraz witaminy.</b> Każdy, kto dopiero przechodzi na wegetarianizm czy weganizm, powinien zdawać sobie sprawę, że na elementy zwierzęce natrafi również w aptece. W pierwszej kolejności należy unikać kapsułek żelowych – ze względu na żelatynę. Wegetarianin nie wzmocni się też raczej tranem, tłuszczem pozyskiwanym z rybiej wątroby.
9. Zupy. Nawet cebulowe czy jarzynowe mogą powstawać na bazie wywaru z kurczaka czy indyka.Micah Esguerra/Flickr CC by 2.0 <b>9. Zupy.</b> Nawet cebulowe czy jarzynowe mogą powstawać na bazie wywaru z kurczaka czy indyka.
10. Sery. Czy każdy wegetarianin wie, czym jest podpuszczka? To enzym znajdujący się w śluzówce żołądka cielęcego. Stosowany często w produkcji serów, np. parmezanu.Emily/Flickr CC by 2.0 <b>10. Sery.</b> Czy każdy wegetarianin wie, czym jest podpuszczka? To enzym znajdujący się w śluzówce żołądka cielęcego. Stosowany często w produkcji serów, np. parmezanu.
11. Chipsy. Ta niepozorna przekąska zawiera sporo enzymów – nie zawsze jednak wiemy, jakiego pochodzenia. Tymczasem niektóre pozyskuje się z wieprzowiny (dotyczy to nawet chipsów o smaku sera).Robyn Lee/Flickr CC by 2.0 <b>11. Chipsy.</b> Ta niepozorna przekąska zawiera sporo enzymów – nie zawsze jednak wiemy, jakiego pochodzenia. Tymczasem niektóre pozyskuje się z wieprzowiny (dotyczy to nawet chipsów o smaku sera).
12. Ptasie mleczko. Wydawałoby się, że to wyłącznie czekolada. Tymczasem i do wyrobu ptasiego mleczka wykorzystuje się żelatynę. Los ten podziela większość (zwłaszcza sprzedawanych w opakowaniach) ciast i choćby wymienione wcześniej słodycze.Allison Stillwell Young/Flickr CC by 2.0 <b>12. Ptasie mleczko.</b> Wydawałoby się, że to wyłącznie czekolada. Tymczasem i do wyrobu ptasiego mleczka wykorzystuje się żelatynę. Los ten podziela większość (zwłaszcza sprzedawanych w opakowaniach) ciast i choćby wymienione wcześniej słodycze.
13. Cukier. Bywa, że produkowany z użyciem… bydlęcych kości. Substancja, o której mowa, to węgiel kostny – pozyskiwany w procesie suchej destylacji. Tak wybiela się cukier, choć zdarza się, że występuje również w tym brązowym.Allison Stillwell Young/Flickr CC by 2.0 <b>13. Cukier.</b> Bywa, że produkowany z użyciem… bydlęcych kości. Substancja, o której mowa, to węgiel kostny – pozyskiwany w procesie suchej destylacji. Tak wybiela się cukier, choć zdarza się, że występuje również w tym brązowym.
14. Chleb. Jeśli nie jemy mięsa (a także wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego), trzymajmy się na dystans od chlebów oznaczanych jako zdrowe, bo zawierające kwas omega-3. Tak jak wspominaliśmy – pozyskuje się go z ryb. Do niektórych chlebów dodaje się również śladowe (ale jednak) ilości mleka, jajek i miodu – dla smaku. Co innym poprawia smak, wegetarianom może jednak uprzykrzyć życie.rprata/Flickr CC by 2.0 <b>14. Chleb.</b> Jeśli nie jemy mięsa (a także wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego), trzymajmy się na dystans od chlebów oznaczanych jako zdrowe, bo zawierające kwas omega-3. Tak jak wspominaliśmy – pozyskuje się go z ryb. Do niektórych chlebów dodaje się również śladowe (ale jednak) ilości mleka, jajek i miodu – dla smaku. Co innym poprawia smak, wegetarianom może jednak uprzykrzyć życie.
Janina Paradowska

Reklama
POLITYKA
Newsletter Prenumerata cyfrowa
Facebook Twitter Instagram

Nasze wydawnictwa

  • Redakcja Polityki
  • Biuro reklamy
  • Napisz do redakcji
  • BOK dla prenumeratorów cyfrowych
  • O Polityce
  • Regulamin serwisu
  • Zasady publikacji komentarzy
  • Polityka prywatności
  • Polityka RODO
  • Informacje dla akcjonariuszy

Aplikacje Polityki

iOS i Android
iOS i Android
W aplikacjach publikujemy pełne wydania tygodnika POLITYKA oraz nasze pisma.

 

Aplikacja Fiszki fiszki
Fiszki Polityki
Codziennie podsumowujemy dla Ciebie najważniejsze wydarzenia dnia.
  • Dwutygodnik FORUM
  • Polityka Insight
  • Leśniczówka Nibork
  • Projekt: Cogision, Ładne Halo
  • Wykonanie: Vavatech
  • Prawa autorskie © POLITYKA Sp. z o.o. S.K.A.