Galerie 9 wynalazków, które zmieniły nasze życie, a zostały stworzone przez przypadek 9 maja 2016 Karteczki post-it – Spencer Silver pracował nad substancją, która byłaby bardzo trwałym spoiwem. Efektem jego pracy był jednak klej, dużo słabszy od tych już dostępnych na rynku. Sprawiał on, że obiekt przyklejał się do powierzchni, ale mógł zostać oderwany bez najmniejszego trudu. Lata później jego znajomy użył tej substancji na karteczce, którą zaznaczył fragment w książce. Tak narodziła się idea, która żyje i funkcjonuje do dziś. Patrick Perkins / Unsplash Płatki, plastik, chipsy. Nie są to wynalazki wiekopomne, ale bez nich nasze życie byłoby o wiele mniej kolorowe... SimonQ錫濛譙/Flickr CC by 2.0 <b>Sacharyna</b> – popularny słodzik. Nigdy nie znalazłby się w naszych kuchennych szafkach, gdyby jej wynalazca Constantin Fahlberg nie zapomniał o zasadach higieny i umył ręce. Fahlberg pracował (bez większych sukcesów) nad nowymi zastosowaniami węgla. Naukowiec był na tyle zafrapowany swoją pracą, że kiedy przyszła pora posiłku, zabrał się do pałaszowania bułek bez wcześniejszego umycia rąk. Bułka, woda, a nawet serwetka, której użył do wytarcia ust, wydały mu się nadzwyczajnie słodkie. Fahlberg szybko połączył niezwykły smak potraw ze swoją wcześniejszą pracą, i natychmiast opatentował swój wynalazek. Na szczęście wszystkich fanów słodzików i ku zgrozie zagorzałych przeciwników sacharozy. liz west/Flickr CC by 2.0 <b>Plastik</b> – czy potrafią sobie Państwo wyobrazić świat bez plastiku? O mały włos plastikowe butelki na napoje nigdy nie pojawiłyby się w naszych sklepach. Wszystko zaczęło się od rozlania płynu w sklepie Johna Wesleya Hyatta. Hyatt wziął udział w konkursie, którego celem było znalezienie zamiennika dla kości słoniowej w kulach do bilardu. Przez przypadek rozlał butelkę kolodium, a po jego wyschnięciu zauważył, że stała się ona elastycznym i trwałym materiałem. Nie wygrał konkursu, ale już kilka lat później brat Hyatta wykorzystał jego obserwację i wprowadził do obiegu celuloid, który stał się pierwszym rodzajem plastiku użytym na szeroką skalę. stratman² (2 many pix and busy)/Flickr CC by 2.0 <b>Corn Flakes</b> – wiele osób nie wyobraża sobie bez nich śniadania. Bracia Kellogg przez przypadek zostawili na piecyku garnek z gotującym się zbożem. Po kilku dniach przypomnieli sobie o gotującym się przysmaku, zajrzeli do środka i zobaczyli, że mikstura stała się sucha, gruba i zupełnie zapleśniała. Po jakimś czasie bracia Kellogg dopracowali recepturę i pozbyli się pleśni. Tak powstały Corn Flakes. Tim Ebbs/Flickr CC by 2.0 <b>Sprężynka</b>. Inżynier Richard Jones pracował nad metodą monitorowania poziomu zasilania statków marynarki wojennej. Akurat eksperymentował ze sprężynami napinającymi, kiedy jedna z nich upadła mu na ziemię i przetoczyła się po podłodze w charakterystycznym sprężynkowym ruchu. Tak rozpoczął się szał lat 90. vanessa lollipop/Flickr CC by 2.0 <b>Pieguski</b>. Pyszne ciastka są zasługą Ruth Wakefield, właścicielki hotelu Toll House Inn. Próbowała upiec zwyczajne ciastka, ale zorientowała się, że ma za mało czekolady. W związku z tym postanowiła posypać zwykłe ciasteczka jedynie małymi jej kawałkami, spodziewając się, że czekolada się rozpuści, dając w rezultacie ciastko czekoladowe. Okazało się, że zamiast zwykłego ciastka czekoladowego wyszły jej pyszne pieguski z niewielkimi grudkami czekolady. Flickr CC by 2.0 <b>Chipsy</b> – osobą, którą możemy winić za wynalezienie tych pysznych i niezdrowych przekąsek, jest George Crum, szef kuchni w Carey Moon Lake Mouse w Saratoga Springs (USA). Szef chciał przygotować talerz smażonych ziemniaków dla wyjątkowo wybrednego klienta. Za każdym razem kiedy kucharz wydał zamówienie, wracało z nieodmienną prośbą, aby ziemniaki były cieńsze i bardziej wysmażone. Wreszcie Crum dostał prawdziwej szewskiej pasji, pociął ziemniaki w niedorzecznie cienkie plasterki i smażył je, aż stały się twarde jak skała. Ku jego zaskoczeniu klient je pokochał i od razu zamówił drugi talerz. Jonathan Silverberg/Flickr CC by 2.0 <b>LSD jako narkotyk</b>. Chemik Albert Hofmann badał pochodne kwasu lizergowego w swoim laboratorium w Szwajcarii. Przez przypadek połknął małą dawkę stworzonej przez siebie substancji i zaliczył pierwszy narkotyczny trip w historii. Darron Birgenheier/Flickr CC by 2.0 <b>Mikrofalówka</b>. Percy Spencer, inżynier z Raytheon Corporation, pracował nad mniejszą wersją ówczesnego radaru. Podczas jednego z eksperymentów zauważył, że batonik, który cały czas był w jego kieszeni, pod wpływem urządzenia całkowicie się rozpuścił. Inżynier zaczął eksperymentować z innymi produktami spożywczymi, w efekcie powstała pierwsza kuchenka radarowa, czyli dzisiejsza mikrofala.