POLITYKA
Prenumerata cyfrowa
Zaloguj
Moja półka
POLITYKA

POLITYKA
Prenumerata
Zaloguj
Janina Paradowska
Galerie

Co ludzie w różnych krajach świata jadają w przerwach od pracy?

22 czerwca 2016
<b>Tajlandia</b>. Tutaj jada się Pad Thai, czyli makaron z woka, podawany m.in. z jajkiem, krewetkami, sosem rybnym i kiełkami fasoli mung. Tajlandia. Tutaj jada się Pad Thai, czyli makaron z woka, podawany m.in. z jajkiem, krewetkami, sosem rybnym i kiełkami fasoli mung. femme run / Flickr CC by 2.0
Jedni nazwą to lunchem, inni – zwyczajnie – obiadem. Mowa o posiłku spożywanym w ciągu dnia, w przerwie od pracy, zwykle poza domem: w służbowym bufecie albo okolicznej knajpie. Zwyczaje żywieniowe ludzi z różnych rejonów świata różnią się, rzecz jasna, i to bardzo. Oto kilkanaście przykładów – do pozazdroszczenia albo zaadaptowania w polskich warunkach.
Turcja. Jada się tutaj turecką pizzę (na zdjęciu; ciasto jak w klasycznej pizzy, nadzienie wedle uznania) albo kebab, albo köfte (przypominają znane w Polsce klopsiki), albo pieczywo gozleme, albo mezes (pieczywo z serem feta, oliwkami, polane oliwą z oliwek i odpowiednio doprawione).Tumblr <b>Turcja.</b> Jada się tutaj turecką pizzę (na zdjęciu; ciasto jak w klasycznej pizzy, nadzienie wedle uznania) albo kebab, albo köfte (przypominają znane w Polsce klopsiki), albo pieczywo gozleme, albo mezes (pieczywo z serem feta, oliwkami, polane oliwą z oliwek i odpowiednio doprawione).
Niemcy. Jadają Leberkäse, czyli zapiekany pasztet wątrobiany. Miewają też ochotę na ziemniaki w towarzystwie warzyw.Tumblr <b>Niemcy</b>. Jadają Leberkäse, czyli zapiekany pasztet wątrobiany. Miewają też ochotę na ziemniaki w towarzystwie warzyw.
Meksyk. Czyli tacos, skomponowany z tortilli, mięsa wołowego, cebuli, przypraw i pomidorów. Meksykanie lubią też sałatki, zupy i ryby.Tumblr <b>Meksyk</b>. Czyli tacos, skomponowany z tortilli, mięsa wołowego, cebuli, przypraw i pomidorów. Meksykanie lubią też sałatki, zupy i ryby.
Kenia. Tu jada się gulasz, do którego trafiają: mięso, ziemniaki, warzywa, domieszka ugali (czyli mieszanka z mąki kukurydzianej i wody sima) albo porcją ryżu.Tumblr <b>Kenia</b>. Tu jada się gulasz, do którego trafiają: mięso, ziemniaki, warzywa, domieszka ugali (czyli mieszanka z mąki kukurydzianej i wody sima) albo porcją ryżu.
Japonia. W bento boxach znajdzie się i sushi, i ryż, i tempura, i tofu... Oraz ciepłe (albo zimne, wedle gustu) danie sporządzone z mięsa albo ryb.Tumblr <b>Japonia</b>. W bento boxach znajdzie się i sushi, i ryż, i tempura, i tofu... Oraz ciepłe (albo zimne, wedle gustu) danie sporządzone z mięsa albo ryb.
Jamajka. Tu się jada pierożki albo chleb kokosowy (przygotowany, jak nazwa sugeruje, z mleka kokosowego).Tumblr <b>Jamajka</b>. Tu się jada pierożki albo chleb kokosowy (przygotowany, jak nazwa sugeruje, z mleka kokosowego).
Islandia. Przekleństwo wegetarian. Islandczycy mięsa nie szczędzą, do posiłków dodają też ziemniaki. Zasmakowali zwłaszcza w rybach. I to nie byle jakich: wielorybach, rekinach i maskonurach.Tumblr <b>Islandia</b>. Przekleństwo wegetarian. Islandczycy mięsa nie szczędzą, do posiłków dodają też ziemniaki. Zasmakowali zwłaszcza w rybach. I to nie byle jakich: wielorybach, rekinach i maskonurach.
Indie. Tutaj jada się lekko. Serwuje się na przykład ryż, warzywa, curry, ogórki konserwowe i soczewicę.Tumblr <b>Indie</b>. Tutaj jada się lekko. Serwuje się na przykład ryż, warzywa, curry, ogórki konserwowe i soczewicę.
Hiszpania. Tradycyjna paella, czyli ryż z szafranem i innymi dodatkami.Jonathan Pincas/Flickr CC by 2.0 <b>Hiszpania</b>. Tradycyjna paella, czyli ryż z szafranem i innymi dodatkami.
Grecja. Czyli moussaka, zapiekana z bakłażanem, pomidorami i mielonym mięsem. Podawana z sosem beszamelowym i posypana żółtym serem.bionicgrrrl/Flickr CC by 2.0 <b>Grecja</b>. Czyli moussaka, zapiekana z bakłażanem, pomidorami i mielonym mięsem. Podawana z sosem beszamelowym i posypana żółtym serem.
Francja. W przerwach od pracy jada się lżejsze potrawy, na przykład bagietki z serem. Czasem także omlety.Diana Eftaiha/Flickr CC by 2.0 <b>Francja</b>. W przerwach od pracy jada się lżejsze potrawy, na przykład bagietki z serem. Czasem także omlety.
Dania. Duńczycy jadają kanapki, które noszą tutaj nazwę smørrebrød. Cienka kromka chleba posmarowana jest na ogół masłem, na niej zaś ląduje sałatka, tuńczyk, pomidory i wszystko to, na co ma się akurat ochotę.Tumblr <b>Dania</b>. Duńczycy jadają kanapki, które noszą tutaj nazwę smørrebrød. Cienka kromka chleba posmarowana jest na ogół masłem, na niej zaś ląduje sałatka, tuńczyk, pomidory i wszystko to, na co ma się akurat ochotę.
Kostaryka. W tradycyjnym casado znajdą się ryż, fasola i mięso. Ale też na przykład banan. Dla smaku.Tumblr <b>Kostaryka</b>. W tradycyjnym casado znajdą się ryż, fasola i mięso. Ale też na przykład banan. Dla smaku.
Chiny. Tutaj jada się przede wszystkim prosto. Czyli ryż lub makaron z warzywami, często także z mięsem.[puamelia]/Flickr CC by 2.0 <b>Chiny</b>. Tutaj jada się przede wszystkim prosto. Czyli ryż lub makaron z warzywami, często także z mięsem.
Argentyna. A zatem empanadas, pierożki wypełnione mięsnym farszem z warzywami albo serem.Tumblr <b>Argentyna</b>. A zatem empanadas, pierożki wypełnione mięsnym farszem z warzywami albo serem.
Janina Paradowska

Reklama
POLITYKA
Newsletter Prenumerata cyfrowa
Facebook Twitter Instagram

Nasze wydawnictwa

  • Redakcja Polityki
  • Biuro reklamy
  • Napisz do redakcji
  • BOK dla prenumeratorów cyfrowych
  • O Polityce
  • Regulamin serwisu
  • Zasady publikacji komentarzy
  • Polityka prywatności
  • Polityka RODO
  • Informacje dla akcjonariuszy

Aplikacje Polityki

iOS i Android
iOS i Android
W aplikacjach publikujemy pełne wydania tygodnika POLITYKA oraz nasze pisma.

 

Aplikacja Fiszki fiszki
Fiszki Polityki
Codziennie podsumowujemy dla Ciebie najważniejsze wydarzenia dnia.
  • Dwutygodnik FORUM
  • Polityka Insight
  • Leśniczówka Nibork
  • Projekt: Cogision, Ładne Halo
  • Wykonanie: Vavatech
  • Prawa autorskie © POLITYKA Sp. z o.o. S.K.A.