Ekstremalne potrawy. Tylko dla smakoszy o mocnych nerwach
7 lipca 2016
Fałszywy smardz, czyli piestrzenica kasztanowata. To silnie trujący grzyb, właściwie zakazany na świecie, poza jednym krajem: Finlandią. Tu używa się specjalnie wypreparowanego z toksyn suszu, choć ponoć nie jest możliwe usunięcie wszystkich trujących substancji. Gyromitryna, czyli toksyna znajdująca się w tym grzybie, może powodować zaburzenia żołądkowe, uszkodzenia wątroby, nerek, śledziony, szpiku kostnego, wzroku, a nawet prowadzić do śmierci. Jednak Finowie uwielbiają dodawać piestrzenicę do risotto lub sosu do makaronu.
PantherMedia
Od lat świat, również ten kulinarny, stoi przed nami otworem. Wydaje się, że już prawie nic nie jest w stanie nas zadziwić. A jednak... W wielu miejscach na świecie przysmakiem są potrawy, na widok których cierpnie nam skóra.
19melissa68/Flickr CC by 2.0
<b>Marmite</b>, czyli brytyjska pasta. Brytyjczycy nie ograniczają się do smarowania nią chleba, wykorzystując także jako dodatek do zup, mielonego mięsa wołowego czy składnik marynaty do drobiu. To produkt uboczny, wyciąg z drożdży, który powstaje podczas warzenia piwa. Ma ciemnobrązowy kolor, intensywny zapach, a w smaku przypomina sos sojowy. Smak jest tak charakterystyczny, że mówi się o niej, że albo się ją kocha, albo nienawidzi.