POLITYKA
Prenumerata cyfrowa
Zaloguj
Moja półka
POLITYKA

POLITYKA
Prenumerata
Zaloguj
Janina Paradowska
Galerie

8 nawyków, które powinien opanować każdy dwudziestoparolatek

20 października 2016
<b>Unikaj cukru</b>. Mowa o cukrach prostych. Mamy tendencję przyjmować taki cukier w kilku odsłonach: popijając słodzone napoje bezalkoholowe, zajadając płatki śniadaniowe oraz w mocno słodzone potrawy czy przekąski. Nadmiar cukru prowadzi do cukrzycy i otyłości. Cukier w ogólności nie jest ważnym składnikiem odżywczym. Unikaj cukru. Mowa o cukrach prostych. Mamy tendencję przyjmować taki cukier w kilku odsłonach: popijając słodzone napoje bezalkoholowe, zajadając płatki śniadaniowe oraz w mocno słodzone potrawy czy przekąski. Nadmiar cukru prowadzi do cukrzycy i otyłości. Cukier w ogólności nie jest ważnym składnikiem odżywczym. Unsplash
Pisząc „dwudziestolatek”, mamy na myśli zakres dość szeroki – osoby zarówno 21-, jak i 29-letnie. To ponoć najwłaściwszy moment, żeby pewne nawyki w sobie wypracować i utrwalić. Z wiekiem zmiany coraz trudniej się wprowadza – to wiedza dość powszechna. Wcześniej nie zawsze wychodzi, a w później niekoniecznie się chce.

„Gdybyś miał/miała udzielić dwudziestoparolatkom tylko jednej porady – co by to było?” – takie pytanie zadał specjalistom z zakresu zdrowia, dietetyki, otyłości i kardiologii amerykański dziennik „New York Times”. Według przytoczonych przez „NYT” badań dobre prowadzenie się i troska o zdrowie na tym odcinku życia minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób sercowych w przyszłości. Tyle że nie zawsze te zdrowe nawyki zdążamy w sobie wykształcić – a prócz tego stale przybieramy na wadze.

Co więc robić, żeby sobie pomóc i w porę zapobiec różnym dolegliwościom? „NYT” w swoich zaleceniach pomija sprawy oczywiste – jak palenie papierosów czy nadużywanie alkoholu. Oto inne instrukcje:
Waż się często. Jeśli nie masz własnej wagi i nie chcesz się w nią zaopatrzyć – korzystaj z wag w miejscach publicznych, takich choćby jak siłownia (o ile masz odwagę!). Kiedy myśli się o zdrowiu w dłuższej perspektywie – powiada prof. Susan Roberts, specjalistka od żywienia z Tufts University – to okazuje się, że nic nie szkodzi nam bardziej niż nadmiar kilogramów. Dwudziestoparolatkowie przybierają na wadze stopniowo, i to ich gubi. „Łatwiej zrzucić kilogram czy dwa, ale dziewięć już niekoniecznie” – dodaje Roberts. A ponieważ waga w naszych latach dwudziestych rośnie w tempie, by tak rzec, pełzającym, to zwykle to przeoczamy. Zamiast więc niemile się zaskoczyć – regularnie sprawdzajmy, ile ważymy.Mason Masteka/Flickr CC by 2.0 <b>Waż się często</b>. Jeśli nie masz własnej wagi i nie chcesz się w nią zaopatrzyć – korzystaj z wag w miejscach publicznych, takich choćby jak siłownia (o ile masz odwagę!). Kiedy myśli się o zdrowiu w dłuższej perspektywie – powiada prof. Susan Roberts, specjalistka od żywienia z Tufts University – to okazuje się, że nic nie szkodzi nam bardziej niż nadmiar kilogramów. Dwudziestoparolatkowie przybierają na wadze stopniowo, i to ich gubi. „Łatwiej zrzucić kilogram czy dwa, ale dziewięć już niekoniecznie” – dodaje Roberts. A ponieważ waga w naszych latach dwudziestych rośnie w tempie, by tak rzec, pełzającym, to zwykle to przeoczamy. Zamiast więc niemile się zaskoczyć – regularnie sprawdzajmy, ile ważymy.
Naucz się gotować. Najwyższa pora! Po pierwsze, zaoszczędzimy. Po drugie, będziemy jeść zdrowiej. Przyrządzane w domu jedzenie powinno być zróżnicowane, pełne wartości odżywczych. Specjaliści zalecają, żeby eksperymentować, bawić się doborem przypraw i ziół, sprawdzać różne kulinarne techniki, wyeliminować (ale nie radykalnie) cukier i tłuszcze.Unsplash <b>Naucz się gotować</b>. Najwyższa pora! Po pierwsze, zaoszczędzimy. Po drugie, będziemy jeść zdrowiej. Przyrządzane w domu jedzenie powinno być zróżnicowane, pełne wartości odżywczych. Specjaliści zalecają, żeby eksperymentować, bawić się doborem przypraw i ziół, sprawdzać różne kulinarne techniki, wyeliminować (ale nie radykalnie) cukier i tłuszcze.
Bądź aktywny/aktywna! Nie każdy ma czas, żeby regularnie ćwiczyć, ale nie oznacza to jeszcze, że nie można znaleźć chwili na aktywność – pisze „NYT”. Wystarczy wykorzystywać preteksty. Na przykład zrezygnować z windy na rzecz schodów albo wysiąść z tramwaju czy innego środka lokomocji przystanek wcześniej niż zwykle. Jeździć na rowerze albo chodzić do pracy nieco energiczniej.Unsplash <b>Bądź aktywny/aktywna!</b> Nie każdy ma czas, żeby regularnie ćwiczyć, ale nie oznacza to jeszcze, że nie można znaleźć chwili na aktywność – pisze „NYT”. Wystarczy wykorzystywać preteksty. Na przykład zrezygnować z windy na rzecz schodów albo wysiąść z tramwaju czy innego środka lokomocji przystanek wcześniej niż zwykle. Jeździć na rowerze albo chodzić do pracy nieco energiczniej.
Jedz warzywa. O diecie nieustająco się dyskutuje, ale podstawy się nie zmieniają – komentuje „NYT”. I z pomocą swoich ekspertów radzi, żeby jeść pokarmy roślinne możliwie często. Złota zasada: nie jadaj zbyt często i nie bądź dla siebie zbyt surowy. Nic złego się nie stanie, jeśli od czasu do czasu zdarzy się nam kulinarny grzech (w postaci tzw. śmieciowej żywności). Byle z rozsądkiem i rzadko!Unsplash <b>Jedz warzywa</b>. O diecie nieustająco się dyskutuje, ale podstawy się nie zmieniają – komentuje „NYT”. I z pomocą swoich ekspertów radzi, żeby jeść pokarmy roślinne możliwie często. Złota zasada: <b>nie jadaj zbyt często i nie bądź dla siebie zbyt surowy</b>. Nic złego się nie stanie, jeśli od czasu do czasu zdarzy się nam kulinarny grzech (w postaci tzw. śmieciowej żywności). Byle z rozsądkiem i rzadko!
Uważaj na porcje. Rada: nie eliminuj całkiem wszystkich możliwych produktów (nie ma co sobie obiecywać, że przenigdy nie zje się niczego słodkiego), ale przyjmuj je w określonych ilościach. To zatem kwestia proporcji. Zdrową żywnością możemy się karmić obficie i do syta („Nikt jeszcze nie przytył od jedzenia marchewek czy bananów” – pisze amerykański dziennik). W przypadku przekąsek niezdrowych, przetworzonej żywności, słodyczy i alkoholu – porcje (lub kieliszki) powinny być mniejsze. Eksperci zalecają: niech twoja ręka będzie twoim przewodnikiem. Jeśli jadasz poza domem, niech porcja mięsa (np. kurczaka, ryby) będzie tak duża jak wnętrze twojej dłoni. Porcja skrobi – na przykład w ryżu – powinna być tak duża jak pięść. Sosy i przyprawy – jak kciuk (odpowiednik kilku łyżeczek).Unsplash <b>Uważaj na porcje</b>. Rada: nie eliminuj całkiem wszystkich możliwych produktów (nie ma co sobie obiecywać, że przenigdy nie zje się niczego słodkiego), ale przyjmuj je w określonych ilościach. To zatem kwestia proporcji. Zdrową żywnością możemy się karmić obficie i do syta („Nikt jeszcze nie przytył od jedzenia marchewek czy bananów” – pisze amerykański dziennik). W przypadku przekąsek niezdrowych, przetworzonej żywności, słodyczy i alkoholu – porcje (lub kieliszki) powinny być mniejsze. Eksperci zalecają: <b>niech twoja ręka będzie twoim przewodnikiem</b>. Jeśli jadasz poza domem, niech porcja mięsa (np. kurczaka, ryby) będzie tak duża jak wnętrze twojej dłoni. Porcja skrobi – na przykład w ryżu – powinna być tak duża jak pięść. Sosy i przyprawy – jak kciuk (odpowiednik kilku łyżeczek).
Miej swoje rytuały po różnego rodzaju imprezach. Jeśli spędzasz wieczór przy alkoholu i przekąskach, upewnij się, że zdołasz zrzucić te dodatkowe kalorie, na przykład ćwicząc. Szacuje się, że w weekendy młodzi ludzie przyjmują koło 115 kalorii więcej niż w inne dni.Unsplash <b>Miej swoje rytuały po różnego rodzaju imprezach</b>. Jeśli spędzasz wieczór przy alkoholu i przekąskach, upewnij się, że zdołasz zrzucić te dodatkowe kalorie, na przykład ćwicząc. Szacuje się, że w weekendy młodzi ludzie przyjmują koło 115 kalorii więcej niż w inne dni.
Znajdź pracę, która będzie Ci sprawiać przyjemność. Łatwo powiedzieć, prawda? Tymczasem badacze ustalili, że to, jak się nam poukłada praca w tym właśnie zakresie wiekowym, bardzo wpływa na nasz dobrostan psychiczny także potem. Mniejsze zadowolenie z pracy, którą się wykonuje, skutkuje stresem, kłopotami ze snem, czasem depresją. Praca powinna pasjonować i dawać poczucie sensu. Zmotywowani łatwiej znajdziemy w przyszłości pracę jeszcze lepszą. Przynajmniej teoretycznie.StockSnap.io <b>Znajdź pracę, która będzie Ci sprawiać przyjemność</b>. Łatwo powiedzieć, prawda? Tymczasem badacze ustalili, że to, jak się nam poukłada praca w tym właśnie zakresie wiekowym, bardzo wpływa na nasz dobrostan psychiczny także potem. Mniejsze zadowolenie z pracy, którą się wykonuje, skutkuje stresem, kłopotami ze snem, czasem depresją. Praca powinna pasjonować i dawać poczucie sensu. Zmotywowani łatwiej znajdziemy w przyszłości pracę jeszcze lepszą. Przynajmniej teoretycznie.
  • depresja
  • dieta
  • sport
  • zdrowie
Janina Paradowska

Reklama
POLITYKA
Newsletter Prenumerata cyfrowa
Facebook Twitter Instagram

Nasze wydawnictwa

  • Redakcja Polityki
  • Biuro reklamy
  • Napisz do redakcji
  • BOK dla prenumeratorów cyfrowych
  • O Polityce
  • Regulamin serwisu
  • Zasady publikacji komentarzy
  • Polityka prywatności
  • Polityka RODO
  • Informacje dla akcjonariuszy

Aplikacje Polityki

iOS i Android
iOS i Android
W aplikacjach publikujemy pełne wydania tygodnika POLITYKA oraz nasze pisma.

 

Aplikacja Fiszki fiszki
Fiszki Polityki
Codziennie podsumowujemy dla Ciebie najważniejsze wydarzenia dnia.
  • Dwutygodnik FORUM
  • Polityka Insight
  • Leśniczówka Nibork
  • Projekt: Cogision, Ładne Halo
  • Wykonanie: Vavatech
  • Prawa autorskie © POLITYKA Sp. z o.o. S.K.A.