Janina Paradowska
Galerie

10 produktów wyjątkowo szkodliwych dla serca

2 maja 2017
Niklas Rhöse / Unsplash
Chcesz uniknąć cukrzycy i cieszyć się zdrowym sercem przez długie lata? Zastosuj się do naszych wskazówek i unikaj wymienionych produktów. Niby wszystko jest dla ludzi, ale zawsze warto zachować umiar i zdrowy rozsądek.
1. Burgery z fast foodów. Połączenie nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego oraz węglowodanów prostych, obecne w fastfoodowych kanapkach w olbrzymich ilościach, jest wysoce szkodliwe dla serca. Aby uniknąć tego zabójczego połączenia, najlepszą metodą jest... trzymanie się z dala od tego typu restauracji.KŻ/Polityka <b>1. Burgery z fast foodów</b>. Połączenie nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego oraz węglowodanów prostych, obecne w fastfoodowych kanapkach w olbrzymich ilościach, jest wysoce szkodliwe dla serca. Aby uniknąć tego zabójczego połączenia, najlepszą metodą jest... trzymanie się z dala od tego typu restauracji.
2. Przetworzone mięso i wędliny.  Przetwory mięsne (zwłaszcza bekon i kiełbasy) najczęściej zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych. Okazuje się, że ich „odchudzenie” daje niewiele, ponieważ odtłuszczona wersja nadal jest pełna soli. Sześć cienkich plasterków wysoko solonej wędliny zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na sód. Łatwo więc przekroczyć zdrową granicę, a nadmiar tego pierwiastka prowadzi bezpośrednio do nadciśnienia i zaburzeń rytmu serca.KŻ/Polityka <b>2. Przetworzone mięso i wędliny</b>. Przetwory mięsne (zwłaszcza bekon i kiełbasy) najczęściej zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych. Okazuje się, że ich „odchudzenie” daje niewiele, ponieważ odtłuszczona wersja nadal jest pełna soli. Sześć cienkich plasterków wysoko solonej wędliny zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na sód. Łatwo więc przekroczyć zdrową granicę, a nadmiar tego pierwiastka prowadzi bezpośrednio do nadciśnienia i zaburzeń rytmu serca.
3. Głęboki tłuszcz. Badania naukowe dowiodły, że regularne spożywanie posiłków smażonych na głębokim tłuszczu jest wysoce szkodliwe dla serca. Można sobie na to pozwolić co najwyżej raz na jakiś czas – najlepiej jak najrzadziej.KŻ/Polityka <b>3. Głęboki tłuszcz</b>. Badania naukowe dowiodły, że regularne spożywanie posiłków smażonych na głębokim tłuszczu jest wysoce szkodliwe dla serca. Można sobie na to pozwolić co najwyżej raz na jakiś czas – najlepiej jak najrzadziej.
4. Słodycze. Przez wiele lat to tłuszcze były uważane za główną przyczynę miażdżycy i chorób serca. Okazuje się jednak, że badania, które rzekomo to udowadniały, niejednokrotnie były fałszowane lub przeprowadzane na zlecenie firm z branży cukrowej. Obecnie naukowcy sądzą, że należy z powrotem wziąć pod lupę węglowodany, ponieważ wszystko wskazuje na to, że to właśnie ich nadmiar jest jedną z najczęstszych przyczyn chorób serca.KŻ/Polityka <b>4. Słodycze</b>. Przez wiele lat to tłuszcze były uważane za główną przyczynę miażdżycy i chorób serca. Okazuje się jednak, że badania, które rzekomo to udowadniały, niejednokrotnie były fałszowane lub przeprowadzane na zlecenie firm z branży cukrowej. Obecnie naukowcy sądzą, że należy z powrotem wziąć pod lupę węglowodany, ponieważ wszystko wskazuje na to, że to właśnie ich nadmiar jest jedną z najczęstszych przyczyn chorób serca.
5. Słodzone napoje. Trzy puszki popularnych, słodzonych napojów gazowanych zawierają więcej węglowodanów niż torebka ryżu, a więc przy ich regularnym spożywaniu bardzo łatwo o nadwagę. Mowa w dodatku o węglowodanach prostych, które błyskawicznie się wchłaniają i wywołują silną odpowiedź organizmu w postaci wyrzutu insuliny. Kilka–kilkanaście lat takiej nieodpowiedzialnej konsumpcji prowadzi m.in. do rozwoju cukrzycy typu 2.KŻ/Polityka <b>5. Słodzone napoje</b>. Trzy puszki popularnych, słodzonych napojów gazowanych zawierają więcej węglowodanów niż torebka ryżu, a więc przy ich regularnym spożywaniu bardzo łatwo o nadwagę. Mowa w dodatku o węglowodanach prostych, które błyskawicznie się wchłaniają i wywołują silną odpowiedź organizmu w postaci wyrzutu insuliny. Kilka–kilkanaście lat takiej nieodpowiedzialnej konsumpcji prowadzi m.in. do rozwoju cukrzycy typu 2.
6. Słodkie płatki. Podobnie jak w przypadku słodzonych napojów typowe płatki śniadaniowe zawierają mnóstwo cukru. Opieranie na nich diety i regularne przekraczanie dziennego zapotrzebowania na kalorie może więc prowadzić prosto do cukrzycy i chorób serca.KŻ/Polityka <b>6. Słodkie płatki</b>. Podobnie jak w przypadku słodzonych napojów typowe płatki śniadaniowe zawierają mnóstwo cukru. Opieranie na nich diety i regularne przekraczanie dziennego zapotrzebowania na kalorie może więc prowadzić prosto do cukrzycy i chorób serca.
7. Ciastka. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na pyszne wypieki, warto jednak pamiętać, że ich przepisy często bazują na dużej ilości cukru i tłuszczów nasyconych (np. margaryny).KŻ/Polityka <b>7. Ciastka</b>. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na pyszne wypieki, warto jednak pamiętać, że ich przepisy często bazują na dużej ilości cukru i tłuszczów nasyconych (np. margaryny).
8. Margaryna. W świecie nauki toczy się obecnie szeroka dyskusja na temat tłuszczów trans. Wprawdzie ich rakotwórcze właściwości nie zostały jeszcze jednoznacznie wykazane, jednak nawet gdyby ten fakt został w jakiś sposób podważony, to pozostaje druga kwestia związana z margaryną – wysoka zawartość tłuszczów nasyconych. Powinno być ich wprawdzie mniej niż w maśle, jednak zawsze należy zachowywać ostrożność i uważnie czytać etykiety na opakowaniach. Dobrej jakości margaryna ma nie więcej niż 20 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych i od kilkunastu do kilkudziesięciu procent nienasyconych.KŻ/Polityka <b>8. Margaryna</b>. W świecie nauki toczy się obecnie szeroka dyskusja na temat tłuszczów trans. Wprawdzie ich rakotwórcze właściwości nie zostały jeszcze jednoznacznie wykazane, jednak nawet gdyby ten fakt został w jakiś sposób podważony, to pozostaje druga kwestia związana z margaryną – wysoka zawartość tłuszczów nasyconych. Powinno być ich wprawdzie mniej niż w maśle, jednak zawsze należy zachowywać ostrożność i uważnie czytać etykiety na opakowaniach. Dobrej jakości margaryna ma nie więcej niż 20 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych i od kilkunastu do kilkudziesięciu procent nienasyconych.
9. Pizza z mięsem i serem. Każdy mięsny i serowy dodatek zmniejsza „zdrowotność” posiłku. Prawdziwą bombą tłuszczowo-węglowodanową okazuje się więc pizza z podwójnym serem i podwójnym mięsem. Spożycie więcej niż jednego lub dwóch kawałków kończy się ciężką przeprawą dla układu pokarmowego. Regularne stosowanie takiej mieszanki to skuteczny sposób na rozwinięcie cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.KŻ/Polityka <b>9. Pizza z mięsem i serem</b>. Każdy mięsny i serowy dodatek zmniejsza „zdrowotność” posiłku. Prawdziwą bombą tłuszczowo-węglowodanową okazuje się więc pizza z podwójnym serem i podwójnym mięsem. Spożycie więcej niż jednego lub dwóch kawałków kończy się ciężką przeprawą dla układu pokarmowego. Regularne stosowanie takiej mieszanki to skuteczny sposób na rozwinięcie cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.
10. Napoje typu „zero kalorii”. Zgoda – napoje typu „light” faktycznie zawierają mniej cukru. Badania pokazują jednak, że osoba, która spożywa je regularnie i nawykowo, często dochodzi do wniosku, że „skoro oszczędziła kalorie, to teraz może sobie pozwolić na więcej”. Efekt jest taki, że koniec końców spożywa później większe posiłki i przekracza swoje zapotrzebowanie, co prowadzi do odkładania się tłuszczu. Im dłużej postępuje się w ten sposób, tym gromadzi się go więcej, a stąd prosta droga do nadwagi, cukrzycy i chorób serca.KŻ/Polityka <b>10. Napoje typu „zero kalorii”</b>. Zgoda – napoje typu „light” faktycznie zawierają mniej cukru. Badania pokazują jednak, że osoba, która spożywa je regularnie i nawykowo, często dochodzi do wniosku, że „skoro oszczędziła kalorie, to teraz może sobie pozwolić na więcej”. Efekt jest taki, że koniec końców spożywa później większe posiłki i przekracza swoje zapotrzebowanie, co prowadzi do odkładania się tłuszczu. Im dłużej postępuje się w ten sposób, tym gromadzi się go więcej, a stąd prosta droga do nadwagi, cukrzycy i chorób serca.
  • choroby serca
Janina Paradowska

Reklama
POLITYKA
Newsletter Prenumerata cyfrowa
Facebook Twitter Instagram

Nasze wydawnictwa

  • Redakcja Polityki
  • Biuro reklamy
  • Napisz do redakcji
  • BOK dla prenumeratorów cyfrowych
  • O Polityce
  • Regulamin serwisu
  • Zasady publikacji komentarzy
  • Polityka prywatności
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka RODO
  • Informacje dla akcjonariuszy

Aplikacje Polityki

iOS i Android
iOS i Android
W aplikacjach publikujemy pełne wydania tygodnika POLITYKA oraz nasze pisma.

 

Aplikacja Fiszki fiszki
Fiszki Polityki
Codziennie podsumowujemy dla Ciebie najważniejsze wydarzenia dnia.
  • Pulsar
  • Dwutygodnik Forum
  • Polityka Insight
  • Leśniczówka Nibork
  • Projekt: Cogision, Ładne Halo
  • Wykonanie: Vavatech
  • Prawa autorskie © POLITYKA Sp. z o.o. S.K.A.