Janina Paradowska
Galerie

Naukowcy alarmują: psy i koty mają wpływ na efekt cieplarniany

9 sierpnia 2017
<b>Podczas badań zauważono, że coraz częściej wybieramy dla swoich pupili mięso, którego jakość zbliżona jest do spożywanego przez nas samych.</b> Hodowla zwierząt przeznaczonych na produkcję mięsa wyższej jakości, wiąże się ze zużywaniem większej ilości energii i wody. Powoduje to erozje gleby, wymaga zużycia znacznej ilości pestycydów oraz pozostawia więcej odpadów. Hodowla zwierząt w Stanach Zjednoczonych, prowadzona jedynie w celach spożywczych, jest źródłem 260 milionów ton dwutlenku węgla rocznie. Podczas badań zauważono, że coraz częściej wybieramy dla swoich pupili mięso, którego jakość zbliżona jest do spożywanego przez nas samych. Hodowla zwierząt przeznaczonych na produkcję mięsa wyższej jakości, wiąże się ze zużywaniem większej ilości energii i wody. Powoduje to erozje gleby, wymaga zużycia znacznej ilości pestycydów oraz pozostawia więcej odpadów. Hodowla zwierząt w Stanach Zjednoczonych, prowadzona jedynie w celach spożywczych, jest źródłem 260 milionów ton dwutlenku węgla rocznie. Dan Gold / StockSnap.io
Od wielu lat naukowcy z różnych części świata apelują, by ograniczyć spożywanie mięsa na rzecz ratowania środowiska. Wytwarzanie mięsa wiąże się z emisją dwutlenku węgla, który w ok. 50 proc. jest odpowiedzialny za powstawanie efektu cieplarnianego. Tym razem badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles postanowili wziąć na celownik zwierzęta domowe i sprawdzić, jak ich wyżywienie wpływa na zmiany klimatyczne. W końcu czworonożni przyjaciele stanowią istotny procent mięsożernych konsumentów.
W raporcie opublikowanym na łamach „PLOS ONE” ogłoszono, że rocznie wytworzenie żywności dla 163 milionów amerykańskich kotów i psów powoduje emisję 64 milionów ton dwutlenku węgla. Czyli tyle samo, co... wyprodukowałoby 14,6 milionów samochodów przez jeden rok. Produkcja pokarmu dla zwierząt domowych stanowi od 25 do 30 proc. zanieczyszczeń wynikających z produkcji mięsa na świecie.Matthew Henry/StockSnap.io <b>W raporcie opublikowanym na łamach „PLOS ONE” ogłoszono, że rocznie wytworzenie żywności dla 163 milionów amerykańskich kotów i psów powoduje emisję 64 milionów ton dwutlenku węgla.</b> Czyli tyle samo, co... wyprodukowałoby 14,6 milionów samochodów przez jeden rok. Produkcja pokarmu dla zwierząt domowych stanowi od 25 do 30 proc. zanieczyszczeń wynikających z produkcji mięsa na świecie.
Prof. Gregory Okin z UCLA przeanalizował oraz porównał spożycie mięsa przez 163 miliony kotów i psów z ilością spożywaną przez 321 milionów Amerykanów. Zwierzęta pochłaniają ok. 19 proc. kalorii stanowiących dzienne zapotrzebowanie człowieka.Tamara Bellis/StockSnap.io <b>Prof. Gregory Okin z UCLA przeanalizował oraz porównał spożycie mięsa przez 163 miliony kotów i psów z ilością spożywaną przez 321 milionów Amerykanów.</b> Zwierzęta pochłaniają ok. 19 proc. kalorii stanowiących dzienne zapotrzebowanie człowieka.
Badanie z 2013 roku opublikowane w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” ujawniło, że podczas produkcji jednego kilograma kurczaka uwalnia się 3,7 kg dwutlenku węgla. W przypadku produkcji wieprzowiny, na jeden kilogram mięsa uwalniane zostają 24 kg CO2. Najwięcej gazów uwolnionych zostaje podczas produkcji jednego kilograma wołowiny, bo aż 1000 kg.Sergey Pesterev/StockSnap.io <b>Badanie z 2013 roku opublikowane w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” ujawniło, że podczas produkcji jednego kilograma kurczaka uwalnia się 3,7 kg dwutlenku węgla.</b> W przypadku produkcji wieprzowiny, na jeden kilogram mięsa uwalniane zostają 24 kg CO2. Najwięcej gazów uwolnionych zostaje podczas produkcji jednego kilograma wołowiny, bo aż 1000 kg.
W ostatnich latach znacząco wzrosła liczba zwierząt przypadających na jedno gospodarstwo domowe. Na pierwszym miejscu są Amerykanie (ponad 60 proc. gospodarstw domowych ma jedno lub więcej zwierząt), na drugim zaś Chiny.Martina Misar-Tummeltshammer/StockSnap.io <b>W ostatnich latach znacząco wzrosła liczba zwierząt przypadających na jedno gospodarstwo domowe.</b> Na pierwszym miejscu są Amerykanie (ponad 60 proc. gospodarstw domowych ma jedno lub więcej zwierząt), na drugim zaś Chiny.
W Stanach Zjednoczonych zwierzęta wydalają około 5,1 mln ton odchodów rocznie. To tyle samo, ile przez rok produkuje się śmierci w całym Massachusetts.Josh Dorazio/StockSnap.io <b>W Stanach Zjednoczonych zwierzęta wydalają około 5,1 mln ton odchodów rocznie.</b> To tyle samo, ile przez rok produkuje się śmierci w całym Massachusetts.
Jak podkreślał prof. Okin, nie chodzi o to, by nie mieć zwierząt, ale zastanowić się, jak ich posiadanie wpływa na otaczający nas świat. Zdaniem naukowca, potrzebna jest dyskusja dotycząca wszelkich aspektów trzymania w domu czworonogów, bowiem mają one gigantyczny wpływ na nasze środowisko. Nie wolno też pozbawiać mięsożernych zwierzaków głównego składnika ich diety na rzecz warzyw i owoców.Azer Koçulu/StockSnap.io <b>Jak podkreślał prof. Okin, nie chodzi o to, by nie mieć zwierząt, ale zastanowić się, jak ich posiadanie wpływa na otaczający nas świat.</b> Zdaniem naukowca, potrzebna jest dyskusja dotycząca wszelkich aspektów trzymania w domu czworonogów, bowiem mają one gigantyczny wpływ na nasze środowisko. Nie wolno też pozbawiać mięsożernych zwierzaków głównego składnika ich diety na rzecz warzyw i owoców.
Zwolnienie tempa w nabywaniu kotów i psów na rzecz innych zwierząt (roślinożernych) pomoże w ratowaniu klimatu i znacząco ograniczy emisję gazów do atmosfery. Podobny skutek przyniesie ograniczenie produkcji odpadów.Stefan Stefancik/StockSnap.io <b>Zwolnienie tempa w nabywaniu kotów i psów na rzecz innych zwierząt (roślinożernych) pomoże w ratowaniu klimatu i znacząco ograniczy emisję gazów do atmosfery.</b> Podobny skutek przyniesie ograniczenie produkcji odpadów.
  • mięso
  • zmiany klimatyczne
  • zwierzęta
Janina Paradowska

Więcej na ten temat
  • Co robić, żeby przestać jeść mięso? 5 psychologicznych sztuczek

  • W jaki sposób filmy z kotami i psami poprawiają jakość małżeństwa

  • Koty wolą kontakt z człowiekiem niż jedzenie. Niemożliwe?

  • Polinezyjczycy szykują się na globalne ocieplenie – i budują nową Atlantydę

Reklama
POLITYKA
Newsletter Prenumerata cyfrowa
Facebook Twitter Instagram

Nasze wydawnictwa

  • Redakcja Polityki
  • Biuro reklamy
  • Napisz do redakcji
  • BOK dla prenumeratorów cyfrowych
  • O Polityce
  • Regulamin serwisu
  • Zasady publikacji komentarzy
  • Polityka prywatności
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka RODO
  • Informacje dla akcjonariuszy

Aplikacje Polityki

iOS i Android
iOS i Android
W aplikacjach publikujemy pełne wydania tygodnika POLITYKA oraz nasze pisma.

 

Aplikacja Fiszki fiszki
Fiszki Polityki
Codziennie podsumowujemy dla Ciebie najważniejsze wydarzenia dnia.
  • Pulsar
  • Dwutygodnik Forum
  • Polityka Insight
  • Leśniczówka Nibork
  • Projekt: Cogision, Ładne Halo
  • Wykonanie: Vavatech
  • Prawa autorskie © POLITYKA Sp. z o.o. S.K.A.