Pomocnik Historyczny

Za stołem nad Bosforem

Na bizantyjskich stołach

Zastawa stołowa; zbiory archeologiczne z terenów wschodniego cesarstwa rzymskiego (Palestyna), IV w. Zastawa stołowa; zbiory archeologiczne z terenów wschodniego cesarstwa rzymskiego (Palestyna), IV w. Alamy
Jedzenie było nie tylko koniecznością i przyjemnością, ale też jednym z głównych pól zainteresowań bizantyńskich lekarzy.
Młody owczarz z kobiałką serów; fragment mozaiki z Wielkiego Pałacu w Konstantynopolu, V w.Getty Images Młody owczarz z kobiałką serów; fragment mozaiki z Wielkiego Pałacu w Konstantynopolu, V w.

Teoria humoralna. Pisząc o tym, co trafiało na bizantyńskie stoły, musimy uogólniać i starać się płynnie przechodzić przez kolejne stulecia i prowincje, z rzadka jedynie mając do dyspozycji bardziej szczegółowe informacje, które często mają anegdotyczny charakter i z reguły są skąpo rozsiane po źródłach. Pewną pociechą pozostają bizantyńskie dzieła poświęcone historii i rolnictwu, zabytki literatury pięknej i epistolografii oraz pisma religijne. Szczególną pozycję wśród nich zajmują traktaty medyczne, bez których trudno byłoby zrekonstruować bizantyński jadłospis.

Pomocnik Historyczny „Dzieje Bizancjum” (100145) z dnia 11.03.2019; Bizancjum cz. II; s. 95
Oryginalny tytuł tekstu: "Za stołem nad Bosforem"