Wysoce emocjonalny, zmysłowy stosunek do piękna uwidacznia się we wszystkich formach sztuki oraz w czynnościach codziennych i przedmiotach użytkowych.
Piękno z natury. Któż z nas nie zachwycał się pięknem japońskich kimon, finezyjnością ikebany czy wysublimowanym smakiem, z jakim aranżowane są dania japońskiej kuchni? Nie mówiąc już o wrażeniu, jakie niezmiennie robią na nas wielobarwne drzeworyty ukiyoe i misterne przedmioty z laki, zdobione unikatową techniką prószenia złotymi lub srebrnymi opiłkami (makie). Zachwycamy się japońską ceramiką – zarówno tą pozornie prostą, surową, typu raku czy bizen, jak i najwyższego gatunku porcelaną imari, delikatną, zdobioną ciemnoniebieskim tlenkiem kobaltu lub czerwonymi i szafirowymi farbami emaliowymi na mlecznobiałym tle.
Pomocnik Historyczny
„Dzieje Japonii”
(100149) z dnia 10.06.2019;
Kultura i przeszłość;
s. 56
Oryginalny tytuł tekstu: "Wyrafinowani wyspiarze"