Szukana fraza:Piotr Adamczewski
Piotr Adamczewski
-
Społeczeństwo
Ostatni felieton
Moja wiejska okolica aż tętni od życia. Ptaki, wprawdzie w nieco dalszej okolicy niż zwykle, już od paru tygodni śpiewają jak opętane. A ja czuję się osierocony.
podsmażonego. 3. Brzegi zacisnąć. Gotować około 10 min w osolonej wodzie. Podawać gorące, polane masłem lub posypane resztą podsmażonego albo świeżego szczypioru. *** Informujemy, że ukazała się właśnie książka Piotra Adamczewskiego „Kuchnia toskańska”. Niestety, już ostatnia.
Piotr Adamczewski15.03.2016Polityka 12.2016 (3051) z dnia 15.03.2016; Ludzie i Style; s. 108Oryginalny tytuł tekstu: „Ptaki, dziki i szczypiorek ” -
Społeczeństwo
Ucha, czyli klasyczna zupa rybna
Zupa ugotowana z własnoręcznie złapanych ryb może zyskać dodatkowy smak. Ale zimowe połowy bywają niebezpieczne.
. *** Ucha 0,5 kg małych okoni, leszczy lub płoci, 0,75 kg jesiotra lub sandacza, włoszczyzna (bez kapusty i marchewki), pieprz i ziele angielskie w ziarnkach, sól, białko z 3 jaj, sok z cytryny, 1 kieliszek czystej wódki na każdy talerz 1. Małe rybki oczyszczone i sprawione zalać 2 litrami wody
Piotr Adamczewski23.02.2016Polityka 9.2016 (3048) z dnia 23.02.2016; Ludzie i Style; s. 89Oryginalny tytuł tekstu: „Spod lodu lub z lady” -
Społeczeństwo
Karnawałowe przysmaki
Wszyscy lubimy się bawić, tańczyć i biesiadować. Szukamy do tego okazji przez cały rok. W karnawale możemy szaleć bez dodatkowego usprawiedliwienia. Jak się przed laty do balów szykowano i co na nich jadano?
gospodarzy. W sumie wydatki na wspomniany bal u Potockich pochłonęły 1664 zł i 25 gr, gdy przeciętne wydatki na kuchnię, a także na utrzymanie licznego przecież dworu, wynosiły około 1 tys. zł miesięcznie. Na początku XX w. najsłynniejszym balem w Europie był Bal Noblistów. Pierwszy odbył się w 1901 r
Piotr Adamczewski19.01.2016Polityka 4.2016 (3043) z dnia 19.01.2016; Ludzie i Style; s. 102Oryginalny tytuł tekstu: „Fraki i frykasy” -
Społeczeństwo
Przysmaki na wigilijnym stole
Karp, kutia, kulebiak. To trzy dania wigilijne, które dała nam babcia.
”. Teraz możemy już spokojnie zabrać się do kulebiaka mojej babci. *** Kulebiak z kapustą Na ciasto: 0,25 l mleka, 0,5 kg mąki, 3 dag drożdży, 1 dag cukru, 3 żółtka, 6 dag masła Na farsz: główka kapusty, 6 dag masła, 1 cebula, po łyżeczce soli i cukru, 2 ugotowane na twardo jaja, oliwa, tarta bułka
Piotr Adamczewski15.12.2015Polityka 51/52.2015 (3040) z dnia 15.12.2015; Ludzie i Style; s. 154Oryginalny tytuł tekstu: „Kuchnia pokoleń” -
Ludzie i style
Risotto na talerzu
Niemal połowa ludności Ziemi jada ryż. Ponoć najpierw pojawił się w Indiach, a już 5 tys. lat temu był głównym daniem Chińczyków.
więc ryż, licząc na to, że będziecie zdrowi, piękni i bogaci. Ja zaś będę go jadł, bo mi po prostu smakuje! *** Risotto z gorgonzolą i gruszką 50 dag ryżu arborio, 2 niezbyt dojrzałe gruszki, 1–2 szalotki, 2 łyżeczki masła, 3 łyżki oliwy, kieliszek białego wina, szklanka bulionu (najlepiej z
Piotr Adamczewski03.11.2015Polityka 45.2015 (3034) z dnia 03.11.2015; Ludzie i Style; s. 92Oryginalny tytuł tekstu: „Łzy Sziwy” -
Ludzie i style
Krótka historia kuchennej soli
Wojny solne wstrząsają Europą od setek lat. Dziś głównie polskimi mediami. Nie tak dawno pomstowano na ministerialny zakaz używania soli w kuchniach barów mlecznych. Potem pojawił się problem stołówek i bufetów szkolnych.
w okolicach Krakowa. No i poszczęściło się. Węgrzy znaleźli pokłady białego złota w Bochni i Wieliczce. Co było dalej, niech opowie ksiądz Piotr Skarga: „W pierwszym bałwanie [tak nazywano wielkie bryły soli wydobywane w kopalniach – P.A.], który
Piotr Adamczewski13.10.2015Polityka 42.2015 (3031) z dnia 13.10.2015; Ludzie i Style; s. 102Oryginalny tytuł tekstu: „W solnych okopach” -
Ludzie i style
Jesień idzie, smak na grzyby powraca
Na jesieni mój dom zawsze pachnie grzybami. A w tym roku, niestety, nie! W naszym lesie nie pojawił się dotąd ani jeden borowik, podgrzybek, kozak, a nawet pospolity maślak. Słowem, klęska – bo przecież grzyby jada się w Polsce od wieków.
tradycje francuskie z polską kuchnią dworską. Jego kuchnia i spiżarnia zawsze pachniała grzybami. *** Prawdziwki z patelni 4 prawdziwki, łyżka oliwy extra vergine, łyżka świeżego masła, szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka drobno posiekanego koperku 1. Borowiki po oczyszczeniu i
Piotr Adamczewski29.09.2015Polityka 40.2015 (3029) z dnia 29.09.2015; Ludzie i Style; s. 100Oryginalny tytuł tekstu: „Grzyby łakną dżdżu” -
Ludzie i style
Wielcy sybaryci
Subtelni poeci i filozofujący pisarze wiedzieli co smaczne i często byli obżartuchami.
się musieli nie lada kunsztem, by ściągnąć w końcu dług. Ma ów wybitny artysta naśladowców i wśród dzisiejszych członków artystycznej czy politycznej elity... *** Foie gras z rodzynkami Foie gras, rodzynki, oliwa, kieliszek koniaku, szczypta pieprzu 1 Na
Piotr Adamczewski25.08.2015Polityka 35.2015 (3024) z dnia 25.08.2015; Ludzie i Style; s. 93Oryginalny tytuł tekstu: „Apetyt literacki” -
Ludzie i style
Narodowościowe spory o Pożarskiego
Polski? Rosyjski? Czy jednak francuski? Historia kotleta à la Pożarski dodaje smaku temu daniu.
rosyjskiego cara i zjadam je z wielkim apetytem. *** Kotlet à la Pożarski Pół kg mięsa z kury, czerstwa bułka, pół szklanki mleka, 8 dag masła, 1 jajko, 1 żółtko (dodatkowo), 2 łyżki śmietany, 3 dag tartej bułki, sól 1. Oddzielić mięso od kości, zdjąć skórę, dwukrotnie zmielić w maszynce, dodając za
Piotr Adamczewski04.08.2015Polityka 32.2015 (3021) z dnia 04.08.2015; Ludzie i Style; s. 93Oryginalny tytuł tekstu: „Kotlet z historią” -
Społeczeństwo
Dania złotym trunkiem podlane
Brat Arnold uratował wiele istnień ludzkich. Pamięć o jego czynach przetrwała niemal tysiąc lat.
pod Gąsawą, gdzie w towarzystwie innych książąt prawdopodobnie raczył się piwem. Do piwa wzdychał także papież Klemens VIII. I to na łożu śmierci. Zanim udał się na spotkanie ze św. Piotrem, szeptał: „Santa Piva di Warka, piva di Warka”. Czym zmusił obecnych kardynałów
Piotr Adamczewski16.06.2015Polityka 25.2015 (3014) z dnia 16.06.2015; Ludzie i Style; s. 97Oryginalny tytuł tekstu: „Na cholerę piwo” -
Ludzie i style
Zaścianek Polski **
Siedlce, ul. Asłanowicza 17, tel. 25 631 02 29
Piotr Adamczewski06.06.2015 -
Ludzie i style
Klub Mila Zegrzynek ****
ul. Jerzego Szaniawskiego 56 w Jadwisinie, tel. 22 782 73 02
Piotr Adamczewski19.05.2015 -
Społeczeństwo
Mięsny smakołyk: zraziki po nelsońsku
Zrazy z grzybami i kartoflami to danie przypisywane angielskiemu admirałowi sir Horatio Nelsonowi. Jestem mu za nie wdzięczny.
przekonany – nie jadał tak dobrego mięsa. *** Zrazy po nelsońsku Ok. 60 dag polędwicy wołowej, 8 dużych ziemniaków, duża cebula, łyżka mąki, 2 łyżki oleju lub po połowie z masłem, 5–6 suszonych grzybów, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz 1. Umyte suszone grzyby
Piotr Adamczewski12.05.2015Polityka 20.2015 (3009) z dnia 12.05.2015; Ludzie i Style; s. 99Oryginalny tytuł tekstu: „Admirał w beczce rumu” -
Społeczeństwo
Afrodyzjak na deser
Stół to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę – ogłosił dwa i pół wieku temu Anthelme Brillat-Savarin. Nie do końca się zgadzam z cesarzem smakoszy.
. Ale ja i tak wiem swoje. Miłość ogarnia mnie bez wpływu endorfiny i fenyloetyloaminy. Trzeba tylko kierować uczucia we właściwą stronę. *** Czekoladowe suflety z ostrym chili 25 dag gorzkiej czekolady, 20 dag masła, 4 jajka i 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 8 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki chili. Do
Piotr Adamczewski21.04.2015Polityka 17.2015 (3006) z dnia 21.04.2015; Ludzie i Style; s. 99Oryginalny tytuł tekstu: „Co robić po kolacji” -
Społeczeństwo
Zając w śmietanie to dziś rarytas
Trudno dziś zaspokoić apetyt na dziczyznę. W sklepach natrafiłem tylko na ślad po zającu, i to argentyńskim.
domostwa wielkich łąkach. *** Zając w śmietanie Zając, ziarna jałowca, pieprz mielony, sól, cebula, marchew, pietruszka, seler, 15 dag masła, suszony borowik, 1,5 szklanki kwaśnej śmietany, łyżeczka mąki, maślanka 1. Skruszałego zająca, po zdjęciu skóry i wypatroszeniu, marynujemy dwa
Piotr Adamczewski24.03.2015Polityka 13.2015 (3002) z dnia 24.03.2015; Ludzie i Style; s. 99Oryginalny tytuł tekstu: „Czarno o szarakach” -
Społeczeństwo
Przysmaki z koziego sera
W mitologii kozie mleko bywało pokarmem bogów. Dziś można je polecić wszystkim entuzjastom zdrowego odżywiania. Warto też skosztować znakomitych kozich serów.
łyżki masła, szklanka białego wytrawnego wina, łyżeczka tymianku, pieprz, sól 1. Cebule pokroić w plasterki. 2. Masło rozpuścić na patelni i na bardzo małym ogniu dusić cebulę. Gdy stanie się szklista, posolić, doprawić pieprzem i tymiankiem. 3. W żaroodpornym naczyniu ułożyć na dnie cebule i polać je
Piotr Adamczewski17.02.2015Polityka 8.2015 (2997) z dnia 17.02.2015; Ludzie i Style; s. 89Oryginalny tytuł tekstu: „Koza bez skazy” -
Społeczeństwo
Jagnięcina na sposób prababci
Chcesz mieć bujne owłosienie, a nie świecić łysiną – jedz jagnięcinę.
łysieniu. *** Jagnięcina na sposób prababci Ponad 1 kg jagnięciny pieczeniowej (najlepiej udziec bez kości), duża cebula, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, listek laurowy, garstka cukru, 2–3 łyżki octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, ewentualnie 5–6 paseczków słoniny, sól, 1
Piotr Adamczewski20.01.2015Polityka 4.2015 (2993) z dnia 20.01.2015; Ludzie i Style; s. 92Oryginalny tytuł tekstu: „Barania... czupryna” -
Ludzie i style
Święta bez mięsa – 9 przepisów
Nie pozwólmy wegetarianom smętnie siedzieć przy stole. Przygotujmy i dla nich kilka potraw.
: ½ szklanki śmietanki (najlepiej 18-proc.), 2 łyżki masła, cebula, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki startego sera żółtegoDo posmarowania formy: łyżka masła 1. Zagnieść ciasto: mąkę, masło i żółtko oraz odrobinę wody (nawet do ½ szklanki). Zawinąć w folię i włożyć do
Piotr Adamczewski23.12.2014 -
Społeczeństwo
Gęsina – polski rarytas
Gęsi ocaliły nie tylko Rzym. Kiedyś uratowały także i mnie. Od śmierci głodowej.
: *** Gęś po profesorsku (według prof. Haliny Bielińskiej) Gęś, sól, pieprz, 5–6 ziaren jałowca, 5 winnych jabłek, 3 łyżki oleju 1 Gęś (najlepiej, aby była to gęś owsiana z Kołudy Wielkiej, znakomity gatunek polskiej gęsi) sprawić, starannie umyć. Przygotować duże naczynie z mocno
Piotr Adamczewski16.12.2014Polityka 51-52.2014 (2989) z dnia 16.12.2014; Ludzie i Style; s. 154Oryginalny tytuł tekstu: „Gęś świąteczno-karnawałowa” -
Ludzie i style
Le Bistro Rozbrat ****
Warszawa, ul. Rozbrat 44A, tel. 22 88 17 808
Piotr Adamczewski05.12.2014 -
Społeczeństwo
Najpopularniejsze kluski na świecie
W starożytnym Rzymie makaronu kosztowała nawet bogata elita. Był też popularny wśród włoskiej biedoty. Dziś zajadamy się nim wszyscy.
makaronu (spaghetti lub bavette), 5 dag startego parmezanu 1 Pokroić boczek w paski lub kostkę, a tuńczyka pokruszyć. 2 Podsmażyć na oliwie czosnek z boczkiem. Dodać pokrojone grzyby, sól i świeżo zmielony pieprz. Dolać rosół i wrzucić kawałki tuńczyka. Dusić ok. 10 minut na małym ogniu. 3 Ugotować
Piotr Adamczewski25.11.2014Polityka 48.2014 (2986) z dnia 25.11.2014; Ludzie i Style; s. 118Oryginalny tytuł tekstu: „Omotani przez makaron” -
Ludzie i style
Krytyk kulinarny radzi: zanim wybierzesz restaurację, zrób mały test
W Niemczech zamknięto 89 lokali Burger Kinga. Krytyk kulinarny radzi, jakimi zasadami się kierować, by posiłek w nieznanym miejscu nie stał się „ostatnią wieczerzą”.
Piotr Adamczewski20.11.2014 -
Społeczeństwo
Polskie posiłki, polskie maniery
Francuzów wyprzedziliśmy w szybkości wprowadzenia widelców i – co za tym idzie – dobrych manier przy stole.
), 4 jaja, 2 łyżki masła, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, sól, nać pietruszki. 1. Rybę umyć, oskrobać, wypatroszyć. Odciąć łeb, płetwy i ogon. Ponownie rybę umyć i podzielić na dzwonka. 2. Warzywa umyć i oczyścić, pokroić w kawałki, zalać zimną wodą w płaskim rondlu
Piotr Adamczewski21.10.2014Polityka 43.2014 (2981) z dnia 21.10.2014; Ludzie i Style; s. 98Oryginalny tytuł tekstu: „Francuz palcami, Polak widelcem!” -
Społeczeństwo
Smaki Kalabrii
To prawdziwy koniec Italii. Dalej na południe jest wprawdzie Sycylia, ale ani jej mieszkańcy, ani reszta nie uważa tej wyspy za Włochy.
dag sera caciocavallo, 10 dag startego parmezanu, 10 dag salsicci 1. Bakłażany umyć i pokroić w plasterki. Osączyć na sicie. Posypać mąką i usmażyć w głębokim oleju. Potem osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odłożyć. 2. Obrane ze skórki pomidory
Piotr Adamczewski23.09.2014Polityka 39.2014 (2977) z dnia 23.09.2014; Za stołem; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Śmiertelnie zakochana ryba” -
Społeczeństwo
Polskie przysmaki przy trasie
Polska nabiera smaku i urody. Drogi są coraz lepsze, a stojące przy nich zajazdy, karczmy, restauracje wabią regionalnymi daniami coraz wyższej jakości.
najlepszy na świecie miód gryczany. *** Pierekaczewnik Na ciasto: 1 kg mąki, 5 żółtek, szczypta soli, roztopione masło do smarowania ciasta.Na farsz: 1 kg mięsa wołowego, 3 cebule, sól, pieprz. 1. Zagnieść ciasto, dodając do mąki stopniowo dwie filiżanki letniej wody, aż będzie
Piotr Adamczewski19.08.2014Polityka 34.2014 (2972) z dnia 19.08.2014; Ludzie i Style; s. 94Oryginalny tytuł tekstu: „Polska przydrożna” -
Ludzie i style
Cafe Ferber *****
Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 48.
Piotr Adamczewski06.08.2014 -
Społeczeństwo
Co jadać z dziećmi?
Radość w wielu domach – dzieci wyjechały na ferie/wakacje/weekend. Można wreszcie jeść, co się lubi, nie oglądając się na smarkaczy.
szklanki oleju. 1. Podzielić filety kurczęce na połowy, każdą połówkę lekko rozbić płaską stroną tłuczka, starając się nie porozrywać mięsa; osolić i popieprzyć. 2. Paprykę przekroić na połówki, a następnie, po usunięciu gniazd nasiennych, na kilka pasków. 3. Na każdym płacie mięsa układać plasterek
Piotr Adamczewski29.07.2014Polityka 31.2014 (2969) z dnia 29.07.2014; Ludzie i Style; s. 86Oryginalny tytuł tekstu: „Kuchenny egoizm” -
Społeczeństwo
Aruana *****
Serock, ul. Czesława Miłosza 14 a.
Piotr Adamczewski10.07.2014 -
Społeczeństwo
Tatarska Jurta ***
Kruszyniany 58
Piotr Adamczewski08.07.2014 -
Społeczeństwo
Na kolację: wołowina
Jedni wolą krwisty, inni wysmażony. Ale dobra wołowina to nie tylko befsztyk. Jak szukać i dobierać najlepsze mięso?
czasie (chłodzenie nie może być zbyt gwałtowne). Dla przykładu – wołowina hereford jest schładzana do 7 st. C przez dwie doby (spadek temperatury to 1 st. C na godzinę), dopiero w takiej temperaturze rozpoczyna się proces jej dojrzewania, który trwa od 21 do 27 dni. Dzięki
Piotr Adamczewski15.06.2014Polityka 25.2014 (2963) z dnia 15.06.2014; Ludzie i Style; s. 98Oryginalny tytuł tekstu: „Od antrykotu do zrazowej” -
Społeczeństwo
Ziołowa symfonia na talerzu
Zioła są jak nuty. Można z nich wyczarować niejedną symfonię smaków.
szałwii lub szczypta suszonej, sól, pieprz, vegeta do smaku 1. Ryby sprawić, umyć, skropić sokiem cytrynowym i odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Cebulę pokroić w piórka i udusić na połowie masła. Do cebuli dodać ryby posypane vegetą i pieprzem. 3. Ryby posypać po wierzchu połową
Piotr Adamczewski20.05.2014Polityka 21.2014 (2959) z dnia 20.05.2014; Ludzie i Style; s. 100Oryginalny tytuł tekstu: „Zielnik zamiast partytury” -
Społeczeństwo
Karczma Pęcice ***
Pęcice, ul. Parkowa 69
Piotr Adamczewski09.05.2014 -
Społeczeństwo
Szynka na świątecznym stole
O wyższości wędzenia nad suszeniem trwa dyskusja od stuleci. I jest ona równie owocna jak spór o wyższości świąt Wielkanocy nad świętami Bożego Narodzenia.
się cierpliwością. Nienaruszona szynka będzie bowiem ozdobą wielkanocnego stołu. Tym zaś, którzy nie mają własnej wędzarni, polecam prostszy przepis. Wesołych Świąt! Szynka świąteczna 2 kg wieprzowej szynki, 3 duże ząbki czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 szklanki oliwy z
Piotr Adamczewski15.04.2014Polityka 16.2014 (2954) z dnia 15.04.2014; Ludzie i Style; s. 124Oryginalny tytuł tekstu: „My wędzimy, oni suszą” -
Ludzie i style
Nabo *****
Warszawa, ul. Zakręt 8
Piotr Adamczewski07.04.2014 -
Społeczeństwo
Szpularnia ****
Żyrardów, ul. Nowy Świat 8
Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki19.03.2014 -
Społeczeństwo
Chateaubriand
Restauracje dworcowe nie cieszą się w naszym kraju dobrą opinią. I to od dawna. Teraz dostały szansę na zmianę wizerunku.
czegoś, co kiedyś było normą w Otwocku. Chateaubriand Polędwica wołowa, oliwa, masło smakowe, sól, natka pietruszki Na sos berneński: 2 szalotki, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, 3 żółtka, 25 dag masła, estragon, 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren białego pieprzu, sól 1 Sos
Piotr Adamczewski18.03.2014Polityka 12.2014 (2950) z dnia 18.03.2014; Za stołem; s. 103Oryginalny tytuł tekstu: „Wars wita was!” -
Ludzie i style
Casa Krike ****
Warszawa, ul. Człuchowska 37
Piotr Adamczewski17.03.2014 -
Społeczeństwo
Homar w puchu
Po dłuższym szusowaniu każdy chce dobrze zjeść. Co serwują na stokach?
. Omlet cesarski (kaiserschmarren) 20 dag mąki, sól, 4 jajka, 4 dag cukru, 250 ml mleka, 4 dag rodzynek, cukier puder 1 Mąkę, szczyptę soli, żółtka i mleko wymieszać, utrzeć na gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ostrożnie do ciasta. 2 Rozgrzać na patelni
Piotr Adamczewski12.03.2014 -
Społeczeństwo
Łosoś w papilotach
Straszenie jest w modzie. Panikę wywołać można wizją seryjnych zabójców na wolności, ale też informacjami o toksycznych garnkach.
łososia, pół cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, po 3–4 igiełki rozmarynu, sól, pieprz, 4 młode marchewki, 1/2 cukinii 1.Łososia umyć, osuszyć kuchenną papierową ściereczką, usunąć ości (należy przesunąć dłonią po wewnętrznej stronie filetu, duże, łatwo wyczuwalne
Piotr Adamczewski18.02.2014Polityka 8.2014 (2946) z dnia 18.02.2014; Ludzie i Style; s. 94Oryginalny tytuł tekstu: „Strachy kuchenne” -
Społeczeństwo
99 *****
Warszawa, Al. Jana Pawła II 23
Piotr Adamczewski10.01.2014 -
Społeczeństwo
Smakosz o gołębim sercu
Papież europejskich łasuchów był tłuściochem i brudasem, Ale miał subtelny smak.
”. Nietrudno się domyślić, jaką figurę miał autor. Potwierdzają to zresztą portrety. Babki ponczowe Savarin 5 żółtek, 3 łyżki cukru, 3,5 łyżki masła, 3 dag drożdży, 1/2 szklanki śmietanki 12-proc., 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta startej skórki z cytryny Na poncz: 1/2
Piotr Adamczewski07.01.2014Polityka 2.2014 (2940) z dnia 07.01.2014; Ludzie i Style; s. 91Oryginalny tytuł tekstu: „Karnawał z Mistrzem” -
Społeczeństwo
Zamek Topacz *****
Ślęza, ul. Główna 12
Piotr Adamczewski30.12.2013 -
Społeczeństwo
Kalakukko, czyli pasztet rybno-mięsny
Na naszym stole wigilijnym króluje karp. Czy mógłby go zastąpić krokodyl, wieloryb, dorsz moczony w ługu lub renifer?
zmusił do spędzenia świąt poza domem, to prosiłbym o zesłanie do Paryża. Tam bowiem głównym daniem świątecznym są po prostu ostrygi. A to wynagrodziłoby mi brak magicznego dania z maku, miodu i bakalii. Wesołych Świąt! Kalakukko, czyli pasztet rybno-mięsny Na ciasto: 1 kg żytniej mąki, łyżka soli, 2
Piotr Adamczewski17.12.2013Polityka 51-52.2013 (2938) z dnia 17.12.2013; Ludzie i Style; s. 155Oryginalny tytuł tekstu: „Święta na plaży” -
Społeczeństwo
L’arc ****
Warszawa ul. Puławska 16
Piotr Adamczewski06.12.2013 -
Społeczeństwo
Ciasteczka Amaretti i słodka konfitura
Babcie dały nam radość życia, ciekawość smaków, a także przepisy na ciasteczka i konfitury.
piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Konfitura z rajskich jabłuszek 1 kg rajskich jabłuszek, 4 szklanki cukru 1Jabłuszka umyć, nie usuwając ogonków, każde nakłuć kilkakrotnie igłą, dzięki czemu delikatna skórka nie popęka w czasie gotowania. 2Zagotować 3 litry wody
Piotr Adamczewski19.11.2013Polityka 47.2013 (2934) z dnia 19.11.2013; Ludzie i Style; s. 100Oryginalny tytuł tekstu: „Słodka pamięć” -
Społeczeństwo
Ser własnej roboty
Warzenie sera nie jest takie trudne. Trzeba trochę mleka, podpuszczki i... odwagi.
pielęgnuję swój krążek. Podam go – nie bez tremy – po uroczystym obiedzie, gdy ser będzie miał dwa miesiące. Na tyle obliczam swoją cierpliwość i zawartość butli z solanką z Radzynia. Na 1 kg sera potrzeba 10 litrów mleka. 1 Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu do temperatury 30 st. C. Uwaga
Piotr Adamczewski22.10.2013Polityka 43.2013 (2930) z dnia 22.10.2013; Ludzie i Style; s. 104Oryginalny tytuł tekstu: „Odważ się warzyć” -
Społeczeństwo
Gęś wraca na polskie stoły
Jesień to dobra pora na gęsinę. A Polska ma gęsi naprawdę wspaniałe.
suszonych grzybów, półtorej szklanki kaszy gryczanej, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, jajko, łyżka masła, plasterek słoniny, sól, pieprz 1 Gęś sprawić, usunąć pozostałe piórka, odciąć skrzydła. 2 Skrzydła oraz, jeśli są, podroby ugotować wraz z grzybami, marchwią, pietruszką, cebulą i 4
Piotr Adamczewski24.09.2013Polityka 39.2013 (2926) z dnia 24.09.2013; Za stołem; s. 90Oryginalny tytuł tekstu: „Królewska owsiana” -
Społeczeństwo
Co na drugie śniadanie, czyli lekcja szkolnego smaku
Drugie śniadanie w szkołach to niemal wszędzie automaty, w których można kupić batony, kinder - mleczne kanapki i inne obrzydlistwa. Tymczasem zdrowe i smaczne drugie śniadanie można przyrządzić bez kłopotu.
najlepsza jest woda mineralna lub – własnoręcznie wyciskany – sok owocowy z jabłek, marchwi czy cytrusów. Doskonałym posiłkiem są też sałatki owocowo - warzywne. Oto garść przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu drugie śniadania. Polecam! Marchew z ananasem 2 marchewki, 1 jabłko, sok z
Piotr Adamczewski09.09.2013 -
Społeczeństwo
Sowa & Przyjaciele *****
Warszawa ul. Gagarina 2 (róg Czerniakowskiej)
Piotr Adamczewski05.09.2013 -
Społeczeństwo
Masło czy oliwa?
Nasz kontynent dzieli się na strefę masła i strefę oliwy. My żyjemy w obszarze maślanym.
trudniejsze życie. Staroświecki sos holenderski 2 łyżki masła, 3 żółtka, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki rosołu, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz 1 Żółtka z solą ubić na parze, dodając stopniowo masło. 2 Wywar zmieszać z winem i ciepły łączyć z ubitymi żółtkami mieszając, aż zgęstnieje
Piotr Adamczewski11.08.2013Polityka 33.2013 (2920) z dnia 11.08.2013; Ludzie i Style; s. 105Oryginalny tytuł tekstu: „Kto smaruje, temu smakuje”