Moja wiejska okolica aż tętni od życia. Ptaki, wprawdzie w nieco dalszej okolicy niż zwykle, już od paru tygodni śpiewają jak opętane. A ja czuję się osierocony.
podsmażonego. 3. Brzegi zacisnąć. Gotować około 10 min w osolonej wodzie. Podawać gorące, polane masłem lub posypane resztą podsmażonego albo świeżego szczypioru. *** Informujemy, że ukazała się właśnie książka Piotra Adamczewskiego „Kuchnia toskańska”. Niestety, już ostatnia.
Zupa ugotowana z własnoręcznie złapanych ryb może zyskać dodatkowy smak. Ale zimowe połowy bywają niebezpieczne.
bezpiecznym stoliku. Albo ugotować samodzielnie, kupując świeże ryby u uczciwego sprzedawcy. *** Ucha 0,5 kg małych okoni, leszczy lub płoci, 0,75 kg jesiotra lub sandacza, włoszczyzna (bez kapusty i marchewki), pieprz i ziele angielskie w ziarnkach, sól, białko z 3 jaj, sok z cytryny, 1 kieliszek
Wszyscy lubimy się bawić, tańczyć i biesiadować. Szukamy do tego okazji przez cały rok. W karnawale możemy szaleć bez dodatkowego usprawiedliwienia. Jak się przed laty do balów szykowano i co na nich jadano?
na każdym balu. Reszta produktów pochodziła z obficie zaopatrzonej spiżarni gospodarzy. W sumie wydatki na wspomniany bal u Potockich pochłonęły 1664 zł i 25 gr, gdy przeciętne wydatki na kuchnię, a także na utrzymanie licznego przecież dworu, wynosiły około 1
Karp, kutia, kulebiak. To trzy dania wigilijne, które dała nam babcia.
. *** Kulebiak z kapustą Na ciasto: 0,25 l mleka, 0,5 kg mąki, 3 dag drożdży, 1 dag cukru, 3 żółtka, 6 dag masła Na farsz: główka kapusty, 6 dag masła, 1 cebula, po łyżeczce soli i cukru, 2 ugotowane na twardo jaja, oliwa, tarta bułka 1. Przesiać do miski pół szklanki mąki
Niemal połowa ludności Ziemi jada ryż. Ponoć najpierw pojawił się w Indiach, a już 5 tys. lat temu był głównym daniem Chińczyków.
gruszką 50 dag ryżu arborio, 2 niezbyt dojrzałe gruszki, 1–2 szalotki, 2 łyżeczki masła, 3 łyżki oliwy, kieliszek białego wina, szklanka bulionu (najlepiej z kury), 20 dag sera gorgonzola, świeżo zmielony pieprz 1. Gruszkę (razem ze skórką) pokroić w małe kawałki i
Wojny solne wstrząsają Europą od setek lat. Dziś głównie polskimi mediami. Nie tak dawno pomstowano na ministerialny zakaz używania soli w kuchniach barów mlecznych. Potem pojawił się problem stołówek i bufetów szkolnych.
w okolicach Krakowa. No i poszczęściło się. Węgrzy znaleźli pokłady białego złota w Bochni i Wieliczce. Co było dalej, niech opowie ksiądz Piotr Skarga: „W pierwszym bałwanie [tak nazywano wielkie bryły soli wydobywane w kopalniach – P.A.], który
Na jesieni mój dom zawsze pachnie grzybami. A w tym roku, niestety, nie! W naszym lesie nie pojawił się dotąd ani jeden borowik, podgrzybek, kozak, a nawet pospolity maślak. Słowem, klęska – bo przecież grzyby jada się w Polsce od wieków.
tradycje francuskie z polską kuchnią dworską. Jego kuchnia i spiżarnia zawsze pachniała grzybami. *** Prawdziwki z patelni 4 prawdziwki, łyżka oliwy extra vergine, łyżka świeżego masła, szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka drobno posiekanego koperku 1. Borowiki po oczyszczeniu i
Subtelni poeci i filozofujący pisarze wiedzieli co smaczne i często byli obżartuchami.
się musieli nie lada kunsztem, by ściągnąć w końcu dług. Ma ów wybitny artysta naśladowców i wśród dzisiejszych członków artystycznej czy politycznej elity... *** Foie gras z rodzynkami Foie gras, rodzynki, oliwa, kieliszek koniaku, szczypta pieprzu 1 Na
Polski? Rosyjski? Czy jednak francuski? Historia kotleta à la Pożarski dodaje smaku temu daniu.
rosyjskiego cara i zjadam je z wielkim apetytem. *** Kotlet à la Pożarski Pół kg mięsa z kury, czerstwa bułka, pół szklanki mleka, 8 dag masła, 1 jajko, 1 żółtko (dodatkowo), 2 łyżki śmietany, 3 dag tartej bułki, sól 1. Oddzielić mięso od kości, zdjąć
Brat Arnold uratował wiele istnień ludzkich. Pamięć o jego czynach przetrwała niemal tysiąc lat.
pod Gąsawą, gdzie w towarzystwie innych książąt prawdopodobnie raczył się piwem. Do piwa wzdychał także papież Klemens VIII. I to na łożu śmierci. Zanim udał się na spotkanie ze św. Piotrem, szeptał: „Santa Piva di Warka, piva di Warka”. Czym zmusił obecnych kardynałów
Siedlce, ul. Asłanowicza 17, tel. 25 631 02 29
ul. Jerzego Szaniawskiego 56 w Jadwisinie, tel. 22 782 73 02
Zrazy z grzybami i kartoflami to danie przypisywane angielskiemu admirałowi sir Horatio Nelsonowi. Jestem mu za nie wdzięczny.
przekonany – nie jadał tak dobrego mięsa. *** Zrazy po nelsońsku Ok. 60 dag polędwicy wołowej, 8 dużych ziemniaków, duża cebula, łyżka mąki, 2 łyżki oleju lub po połowie z masłem, 5–6 suszonych grzybów, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz 1. Umyte suszone grzyby
Stół to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę – ogłosił dwa i pół wieku temu Anthelme Brillat-Savarin. Nie do końca się zgadzam z cesarzem smakoszy.
stronę. *** Czekoladowe suflety z ostrym chili 25 dag gorzkiej czekolady, 20 dag masła, 4 jajka i 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 8 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki chili. Do posmarowania kokilek: łyżka masła, a do ich wysypania łyżka mąki. Cukier puder i miękkie owoce do dekoracji. 1. Rozpuścić połamaną na
Trudno dziś zaspokoić apetyt na dziczyznę. W sklepach natrafiłem tylko na ślad po zającu, i to argentyńskim.
domostwa wielkich łąkach. *** Zając w śmietanie Zając, ziarna jałowca, pieprz mielony, sól, cebula, marchew, pietruszka, seler, 15 dag masła, suszony borowik, 1,5 szklanki kwaśnej śmietany, łyżeczka mąki, maślanka 1. Skruszałego zająca, po zdjęciu skóry i wypatroszeniu, marynujemy dwa
W mitologii kozie mleko bywało pokarmem bogów. Dziś można je polecić wszystkim entuzjastom zdrowego odżywiania. Warto też skosztować znakomitych kozich serów.
zapiekany z białą kiełbasą 4 porcje parzonej białej kiełbasy, 4 cebule, 30 dag koziego białego sera, pół szklanki śmietanki, 2 łyżki masła, szklanka białego wytrawnego wina, łyżeczka tymianku, pieprz, sól 1. Cebule pokroić w plasterki. 2. Masło rozpuścić na patelni i na
Chcesz mieć bujne owłosienie, a nie świecić łysiną – jedz jagnięcinę.
fundusze. A my barany liczymy tylko przed snem. Podobno to pomaga zasnąć, ale – niestety – ta forma obcowania z jagnięciną nie zapobiega łysieniu. *** Jagnięcina na sposób prababci Ponad 1 kg jagnięciny pieczeniowej (najlepiej udziec bez kości), duża cebula, 5 ziarenek ziela
Nie pozwólmy wegetarianom smętnie siedzieć przy stole. Przygotujmy i dla nich kilka potraw.
: ½ szklanki śmietanki (najlepiej 18-proc.), 2 łyżki masła, cebula, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki startego sera żółtegoDo posmarowania formy: łyżka masła 1. Zagnieść ciasto: mąkę, masło i żółtko oraz odrobinę wody (nawet do ½ szklanki). Zawinąć w folię i włożyć do
Gęsi ocaliły nie tylko Rzym. Kiedyś uratowały także i mnie. Od śmierci głodowej.
: *** Gęś po profesorsku (według prof. Haliny Bielińskiej) Gęś, sól, pieprz, 5–6 ziaren jałowca, 5 winnych jabłek, 3 łyżki oleju 1 Gęś (najlepiej, aby była to gęś owsiana z Kołudy Wielkiej, znakomity gatunek polskiej gęsi) sprawić, starannie umyć. Przygotować duże naczynie z mocno
Warszawa, ul. Rozbrat 44A, tel. 22 88 17 808
W starożytnym Rzymie makaronu kosztowała nawet bogata elita. Był też popularny wśród włoskiej biedoty. Dziś zajadamy się nim wszyscy.
startego parmezanu 1 Pokroić boczek w paski lub kostkę, a tuńczyka pokruszyć. 2 Podsmażyć na oliwie czosnek z boczkiem. Dodać pokrojone grzyby, sól i świeżo zmielony pieprz. Dolać rosół i wrzucić kawałki tuńczyka. Dusić ok. 10 minut na małym ogniu. 3 Ugotować makaron al dente w osolonej
W Niemczech zamknięto 89 lokali Burger Kinga. Krytyk kulinarny radzi, jakimi zasadami się kierować, by posiłek w nieznanym miejscu nie stał się „ostatnią wieczerzą”.
Francuzów wyprzedziliśmy w szybkości wprowadzenia widelców i – co za tym idzie – dobrych manier przy stole.
, sól, nać pietruszki. 1. Rybę umyć, oskrobać, wypatroszyć. Odciąć łeb, płetwy i ogon. Ponownie rybę umyć i podzielić na dzwonka. 2. Warzywa umyć i oczyścić, pokroić w kawałki, zalać zimną wodą w płaskim rondlu, dodać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na silnym
To prawdziwy koniec Italii. Dalej na południe jest wprawdzie Sycylia, ale ani jej mieszkańcy, ani reszta nie uważa tej wyspy za Włochy.
dag sera caciocavallo, 10 dag startego parmezanu, 10 dag salsicci 1. Bakłażany umyć i pokroić w plasterki. Osączyć na sicie. Posypać mąką i usmażyć w głębokim oleju. Potem osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odłożyć. 2. Obrane ze skórki pomidory
Polska nabiera smaku i urody. Drogi są coraz lepsze, a stojące przy nich zajazdy, karczmy, restauracje wabią regionalnymi daniami coraz wyższej jakości.
najlepszy na świecie miód gryczany. *** Pierekaczewnik Na ciasto: 1 kg mąki, 5 żółtek, szczypta soli, roztopione masło do smarowania ciasta.Na farsz: 1 kg mięsa wołowego, 3 cebule, sól, pieprz. 1. Zagnieść ciasto, dodając do mąki stopniowo dwie filiżanki letniej wody, aż będzie
Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 48.
Radość w wielu domach – dzieci wyjechały na ferie/wakacje/weekend. Można wreszcie jeść, co się lubi, nie oglądając się na smarkaczy.
startego żółtego sera, 3 łyżki tartej bułki. Do smażenia: ćwierć szklanki oleju. 1.Podzielić filety kurczęce na połowy, każdą połówkę lekko rozbić płaską stroną tłuczka, starając się nie porozrywać mięsa; osolić i popieprzyć. 2.Paprykę przekroić na połówki, a następnie, po
Serock, ul. Czesława Miłosza 14 a.
Kruszyniany 58
Jedni wolą krwisty, inni wysmażony. Ale dobra wołowina to nie tylko befsztyk. Jak szukać i dobierać najlepsze mięso?
czasie (chłodzenie nie może być zbyt gwałtowne). Dla przykładu – wołowina hereford jest schładzana do 7 st. C przez dwie doby (spadek temperatury to 1 st. C na godzinę), dopiero w takiej temperaturze rozpoczyna się proces jej dojrzewania, który trwa od 21 do 27 dni. Dzięki
Zioła są jak nuty. Można z nich wyczarować niejedną symfonię smaków.
szałwii lub szczypta suszonej, sól, pieprz, vegeta do smaku 1. Ryby sprawić, umyć, skropić sokiem cytrynowym i odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Cebulę pokroić w piórka i udusić na połowie masła. Do cebuli dodać ryby posypane vegetą i pieprzem. 3. Ryby posypać po wierzchu połową
Pęcice, ul. Parkowa 69
O wyższości wędzenia nad suszeniem trwa dyskusja od stuleci. I jest ona równie owocna jak spór o wyższości świąt Wielkanocy nad świętami Bożego Narodzenia.
się cierpliwością. Nienaruszona szynka będzie bowiem ozdobą wielkanocnego stołu. Tym zaś, którzy nie mają własnej wędzarni, polecam prostszy przepis. Wesołych Świąt! Szynka świąteczna 2 kg wieprzowej szynki, 3 duże ząbki czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 szklanki oliwy z
Warszawa, ul. Zakręt 8
Żyrardów, ul. Nowy Świat 8
Restauracje dworcowe nie cieszą się w naszym kraju dobrą opinią. I to od dawna. Teraz dostały szansę na zmianę wizerunku.
żółtka, 25 dag masła, estragon, 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren białego pieprzu, sól 1 Sos: szalotki obrać i posiekać. Do garnka wlać wino i ocet. Wrzucić cebulki, estragon i rozgnieciony pieprz. Gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje do dwóch trzecich objętości. 2
Warszawa, ul. Człuchowska 37
Po dłuższym szusowaniu każdy chce dobrze zjeść. Co serwują na stokach?
. Omlet cesarski (kaiserschmarren) 20 dag mąki, sól, 4 jajka, 4 dag cukru, 250 ml mleka, 4 dag rodzynek, cukier puder 1 Mąkę, szczyptę soli, żółtka i mleko wymieszać, utrzeć na gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ostrożnie do ciasta. 2 Rozgrzać na patelni
Straszenie jest w modzie. Panikę wywołać można wizją seryjnych zabójców na wolności, ale też informacjami o toksycznych garnkach.
łososia, pół cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, po 3–4 igiełki rozmarynu, sól, pieprz, 4 młode marchewki, 1/2 cukinii 1.Łososia umyć, osuszyć kuchenną papierową ściereczką, usunąć ości (należy przesunąć dłonią po wewnętrznej stronie filetu, duże, łatwo wyczuwalne
Warszawa, Al. Jana Pawła II 23
Papież europejskich łasuchów był tłuściochem i brudasem, Ale miał subtelny smak.
”. Nietrudno się domyślić, jaką figurę miał autor. Potwierdzają to zresztą portrety. Babki ponczowe Savarin 5 żółtek, 3 łyżki cukru, 3,5 łyżki masła, 3 dag drożdży, 1/2 szklanki śmietanki 12-proc., 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta startej skórki z cytryny Na poncz: 1/2
Ślęza, ul. Główna 12
Na naszym stole wigilijnym króluje karp. Czy mógłby go zastąpić krokodyl, wieloryb, dorsz moczony w ługu lub renifer?
brak magicznego dania z maku, miodu i bakalii. Wesołych Świąt! Kalakukko, czyli pasztet rybno-mięsny Na ciasto: 1 kg żytniej mąki, łyżka soli, 2 łyżki masła Na farsz: 1,5 kg sielawy lub okonia, sól, czarny świeżo zmielony pieprz, 25 dag tłustej wieprzowiny, 15 dag przerośniętego tłuszczem
Warszawa ul. Puławska 16
Babcie dały nam radość życia, ciekawość smaków, a także przepisy na ciasteczka i konfitury.
piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Konfitura z rajskich jabłuszek 1 kg rajskich jabłuszek, 4 szklanki cukru 1Jabłuszka umyć, nie usuwając ogonków, każde nakłuć kilkakrotnie igłą, dzięki czemu delikatna skórka nie popęka w czasie gotowania. 2Zagotować 3 litry wody
Warzenie sera nie jest takie trudne. Trzeba trochę mleka, podpuszczki i... odwagi.
uroczystym obiedzie, gdy ser będzie miał dwa miesiące. Na tyle obliczam swoją cierpliwość i zawartość butli z solanką z Radzynia. Na 1 kg sera potrzeba 10 litrów mleka. 1 Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu do temperatury 30 st. C. Uwaga! Największym wrogiem dobrego sera jest mleko
Jesień to dobra pora na gęsinę. A Polska ma gęsi naprawdę wspaniałe.
ptakiem królewskim. Na stole też. Gęś nadziewana kaszą z grzybami Gęś, marchew, pietruszka, cebula, 6 suszonych grzybów, półtorej szklanki kaszy gryczanej, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, jajko, łyżka masła, plasterek słoniny, sól, pieprz 1 Gęś sprawić, usunąć
Drugie śniadanie w szkołach to niemal wszędzie automaty, w których można kupić batony, kinder - mleczne kanapki i inne obrzydlistwa. Tymczasem zdrowe i smaczne drugie śniadanie można przyrządzić bez kłopotu.
owocowo - warzywne. Oto garść przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu drugie śniadania. Polecam! Marchew z ananasem 2 marchewki, 1 jabłko, sok z cytryny, 2 plastry ananasa, oliwa z pestek winogron, pojemnik kefiru, 2 łyżki rzeżuchy, 2 łyżki miodu, 3 łyżki pokruszonych
Warszawa ul. Gagarina 2 (róg Czerniakowskiej)
Nasz kontynent dzieli się na strefę masła i strefę oliwy. My żyjemy w obszarze maślanym.
gotowania, jest dostępne także w wersji z solą morską. Bez miękkiego masła prawdziwy smakosz ma trudniejsze życie. Staroświecki sos holenderski 2 łyżki masła, 3 żółtka, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki rosołu, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz 1 Żółtka