Przyszłość jest niepewna, ale teraźniejszość doprawdy wspaniała. Połączenie wulkanu, morza, wiatru i słońca daje tym winom wyjątkowy smak.
To winiarski król środkowej Europy. I co ważne, grüner veltliner coraz częściej udaje się też w Polsce.
Ceny czołowych win świata już dawno oderwały się od rzeczywistości. Kto i dlaczego je kupuje?
Powiedzenie „wino im starsze, tym lepsze” to wierutna bzdura. Natomiast co do winorośli – prawda.
Aromatami wina zainteresowali się naukowcy. I sukcesywnie odkrywają, dlaczego wino pachnie tak, jak pachnie. Na pierwszy ogień poszły aromaty najmocniejsze: róża, akacja, bez, jabłoń.
Ma ogromny elektorat negatywny, ale i tak wygrywa. Solaris to najpopularniejsza odmiana winorośli w Polsce.
Coraz więcej butelek wymyka się prostej wakacyjnej prawdzie, że dobrze smakują tylko na miejscu. I takich właśnie wartościowych odkryć życzę państwu tego lata.
O wynikach piłkarskich decyduje… wino.
Rzadko się zdarza, żeby wszystko stracić w jeden dzień, ale to właśnie przydarzyło się Austrii 9 lipca 1985 r.
przejrzałych. Chwyciło. Zaufanie do win austriackich udało się odbudować wysoką jakością, a nowe rynki zdobyć prostotą komunikatu. Grüner veltliner, czołowy austriacki szczep zajmujący 1/3 tutejszych winnic, stał się biletem wizytowym, który otwierał kolejne drzwi. Jego rześki smak, chrupka faktura i
Mijają mody, rynek przeżywa wzrosty i spadki, ale chianti nadal ma to coś.
Niewielki półwysep, ale wielkie serce. Istria zachwyca zarówno widokami, jak i winem.
Grill to nasz narodowy mebel, danie narodowe i ulubiona narodowa rozrywka. Z okazji inauguracji sezonu polecam najlepsze wina, które do niego pasują.
Trzy miliony mieszkańców i dziesięć milionów krów. Kraj słynący z piłki nożnej i łagodnych obyczajów. No i z wina, którego do niedawna pito w Urugwaju najwięcej na świecie.
Zachowujecie się w tę Wielkanoc tak, jak ludzie w tradycyjnych krajach winiarskich.
Każdy rocznik wina pojawiający się na rynku jest „najlepszy w historii”, ewentualnie „trudny, ale winiarze wyszli obronną ręką”.
21 stycznia 2004 r. zasiadło do kieliszków 36 czołowych degustatorów świata. Wynik „ślepej próby” zdumiał wszystkich.
Wschodnia Hiszpania pod względem winiarskim jest w cieniu bardziej znanych regionów, takich jak np. Rioja, ale ma swoją perełkę.
Jedno z najbardziej historycznych win umiera na naszych oczach. Na szczęście w tej grze zostało mu jeszcze jedno życie.
Skupienie na emocjach w winie było najpozytywniejszym trendem roku 2023, a postanowieniem numer jeden na rok kolejny jest, żeby ten trend utrzymać.
Jak nauczyć się wina? Znaleźć dobry sklep.
Kiedyś tylko na sylwestra, dziś na co dzień – wino musujące podbija świat.
Stare roczniki win mają niesamowitą otoczkę, a nieraz i prawdziwą smakową magię.
Było już winem ulubionym i najbardziej obciachowym. Pora dać Beaujolais Nouveau trzecią szansę.
Słyszeliście o retsinie? Doprawiane żywicą wino z Grecji zalicza triumfalny comeback.
„Nie ma czegoś takiego jak wino bezalkoholowe” – odpowiedział niedawno jeden z weteranów polskiej publicystyki winiarskiej na pytanie o perspektywy win 0 proc. w Polsce. Pomylił się.
bezalkoholowe są właśnie czymś więcej niż zerem, to przełomowy moment. *** Château Ish Sparkling White, 15 zł (puszka 0,25 l, Wina.pl)Torres Sangre de Toro Tinto 0,0o 2021, 29–35 zł (Żabka)Leitz Riesling Eins-Zwei-Zero, 73 zł (Vinify.pl)Jukes Cordalities No. 1–8 (internety zagraniczne)Blå Sparkling Tea (internety zagraniczne)
Niełatwo zdefiniować, czym jest wine bar. Łatwiej powiedzieć, czym nie jest.
„Zostaw to nieszczęsne Chile. Znajdź mi Mołdawię! Gdzie stoi Mołdawia?!”.
Francuzi psują wino! Katastroficzne nagłówki łowią czytelników, choć media interesują się winem zwykle raz w roku, z okazji Beaujolais Nouveau. Chodzi o „niszczenie wina”, czyli tzw. destylację ratunkową.
Bąbelki z Włoch zawojowały świat – i wciąż im mało.
Czy wino można kupić przez internet? Też pytanie! Wiadomo, że można – witryn są setki. No i właśnie komuś to bardzo przeszkadza.
Witamy serdecznie! Wino od producenta! Atrakcyjne ceny! Mamy też jadłospis po polsku. Takie rzeczy tylko w… Tokaju.
Odkąd wino zaczęło się stawać towarem luksusowym, lajfstajlowym i medialnym – czyli od jakichś 15 lat – gwiazdy i celebryci postanowili i w tej dziedzinie uszczknąć dla siebie kawałek tortu.
Wino w kartonie – kiedyś obciach, dziś moda, jutro konieczność.
Najmodniejszy kolor tego lata to róż – przynajmniej w kieliszku.
Zapytajcie każdego sprzedawcę wina w Polsce, co się najlepiej sprzedaje, a odpowie niezmiennie: primitivo.
Wino naturalne robi niesłychaną karierę. Ten genialny w swej prostocie termin nie ma jednak uniwersalnej definicji.
Polskie wino skrzy się mozaiką smaków znacznie ciekawszą niż angielskie. Belgię i Danię wyprzedziliśmy już dawno, zaczynamy gonić Morawy i Słowację.
Supermarkety i dyskonty zmieniają rynek wina w Polsce. Czy to już rewolucja? I jak skorzystają na tym nasze podniebienia?
markety. I będą oferowały coraz lepsze wino, z korzyścią dla nas. Wojciech Bońkowski pisze o winie od 2000 r. Współautor (z Markiem Bieńczykiem) bestsellerowego przewodnika „Wina Europy”, twórca czołowego polskiego portalu winiarskiego Winicjatywa.pl.