Trzymanie zwierząt przez całe życie na uwięzi czy w klatce jest zawsze przejawem okrucieństwa człowieka, ale w przypadku świń możemy mówić o torturach. A przecież dokładnie rok temu Parlament Europejski przegłosował, a Komisja Europejska zatwierdziła zakaz chowu klatkowego.
Zwierzęta zabijamy na masową skalę, bo tylko wtedy mięso może być tak tanie. Przy okazji pojawiają się miliony ton odpadów: krwi, przeterminowanego mięsa, piór, wnętrzności. I kłopot, co z nimi robić.
Do Gieniutkowa zjeżdżają świnie z całej Polski. Z interwencji o złe traktowanie i te, które zaraz miały trafić do rzeźni. Z ludźmi kontakt mają dobry, ale nie akceptują podległości, tak jak np. psy. Traktują człowieka jak istotę sobie równą.
Rozmowa z Małgorzatą Szadkowską, prezeską Compassion Polska, organizacji działającej na rzecz ochrony zwierząt hodowlanych przed okrucieństwem hodowli przemysłowej.
Fermy przemysłowe to piekło zwierząt. I wyrok śmierci dla tradycyjnych gospodarstw wiejskich. Na papierze polskie rolnictwo dalej jest dość rozdrobnione. Ale produkcja już nie. To fermy przemysłowe produkują ok. 80 proc. drobiu i ok. 60 proc. wieprzowiny.
Unia Europejska mimo pandemii nie rezygnuje z walki o klimat. Tym razem na celowniku znalazł się metan, groźny gaz cieplarniany. Sukces w dużym stopniu zależny będzie od krów. Czy krowy to słyszą?
Trwają badania na fermach norki amerykańskiej w Polsce: potwierdzono już kilkanaście zakażeń u pracowników, wyniki badań zwierząt nie są jeszcze znane. Za to wiemy coraz więcej o mutacjach SARS-CoV-2.
Co zawiera ustawa o ochronie zwierząt, która wywołała tak silne polityczne wstrząsy? I czy będzie miała realne skutki?
Już raz prezes PiS przegrał walkę o zakaz hodowli zwierząt futerkowych. Czy sprawa znów utknie w zamrażarce przez lobbystów do spółki z o. Rydzykiem?
Coraz więcej firm oferujących produkty odzwierzęce stara się zwracać uwagę na aspekty środowiskowe i dobrostan zwierząt. Ile w tym jednak realnych działań, a ile marketingu?