Podobno już co dziesiąty mieszkaniec tej planety praktykuje weganizm. Oczywiście badań jest tyle, ilu badaczy, a ich konkluzje czasem sobie przeczą. Ale jedno jest pewne: fenomen kuchni roślinnej można zmierzyć książkami.
Przedsiębiorcy są wkurzeni, bo nie pozbierali się jeszcze po poprzednim zamknięciu, a od soboty znów muszą się zmagać z koronakryzysem.
Jestem pewien tylko tego, co robię sam – mówi baskijski szef kuchni Victor Arguinzoniz. Jego Asador Etxebarri – jedyny grill w prestiżowym rankingu San Pellegrino 50 Best World Restaurants – został właśnie ogłoszony trzecią restauracją świata.
Czy restauratorzy z Poznania mają rację i dziecko w lokalu to samo utrapienie? A może wkraczamy na niebezpieczną drogę wykluczania z przestrzeni publicznej wszystkiego, co nam choć trochę przeszkadza?
Kucharz celebryta po latach zmagań w końcu przyznał, że choć zamknął niektóre lokale i dokładał do interesu z własnej kieszeni, to nie uda mu się uratować wszystkich restauracji. Czy to już koniec tej wielkiej kariery?
Gotowanie to centrum mojego życia, musiałem się więc zastanowić, czy jeśli wszyscy dookoła grzeszą, to ja też mam grzeszyć? – mówi kucharz i aktywista Grzegorz Łapanowski.
Szukając składników, które określa przyszłość zdrowej kuchni, warto sięgnąć w przeszłość.
Przyglądamy się rewolucji, jaka zaszła na naszych talerzach. Jak to wyglądało 15 lat po PRL?
Wiele mówimy przed Bożym Narodzeniem o daniach, które pojawią się na stole w Wigilię. Ale przecież na niej nie kończy się świętowanie.
Srogą karą było kiedyś pozbawienie dzieci deseru. Nie stosujmy jej zbyt często wobec siebie.