Antenatami dzisiejszych food trucków w PRL były zatrzymujące się w podkarpackich miastach barobusy.
Rozmowa z Blanką Mellovą, kierownikiem Centrum ds. Żywienia, Zdrowia i Wellness w Nestlé Polska.
Czym powinniśmy kierować się przy wyborze diety dziecka? Istotne są nasze przekonania czy zdrowie malucha? A może wybór nie jest aż tak trudny?
Nie ma chyba innej dziedziny, która wzbudzałaby tyle kontrowersji, co żywienie. A jeszcze gdy dotyczy noworodków, potrafi napsuć krwi całym rodzinom.
Zamiast głodowej diety: stolik przy oknie. Zamiast kazań o walorach owoców i warzyw: kolorowe talerze – radzi amerykański badacz nawyków żywieniowych.
Foodpairing zachęca do robienia rzeczy, o których naszym babkom się nie śniło – łączenia kurek z morelami, a kawioru z białą czekoladą. I podbija polski rynek kulinarny.
25-letni programista z San Francisco podbija świat koktajlem, który ma zlikwidować żywieniowe problemy, ale przy okazji oduczyć ludzi jedzenia.
Drugie śniadanie w szkołach to niemal wszędzie automaty, w których można kupić batony, kinder - mleczne kanapki i inne obrzydlistwa. Tymczasem zdrowe i smaczne drugie śniadanie można przyrządzić bez kłopotu.
To było na dworcu kolejowym w Gdańsku. Wysiadłem z pociągu, ciągnąc podróżną torbę na kółkach, i od razu na peronie zostałem odznaczony białym orderem przez przelatującego gołębia.
Sportowcom po dużym wysiłku i stresie zdarza się zemdleć, a nawet umrzeć. To nie brak kalorii, lecz magnezu, może być przyczyną tragedii.