Przygotowując podwyżkę cen żywności w czerwcu 1976 r., władze PRL pamiętały o tragicznym doświadczeniu grudnia 1970 r.
Piątek 25 czerwca 1976 r. był upalny, atmosfera jednak daleka od wakacyjnej z powodu gwałtownego skoku ciśnienia, który Polacy zawdzięczali premierowi Piotrowi Jaroszewiczowi. 24 czerwca poinformował społeczeństwo o drastycznej podwyżce cen żywności. Ceny podstawowych artykułów żywnościowych w zasadzie nie zmieniły się od lat: zaraz po objęciu rządów na początku 1971 r. ekipa Edwarda Gierka ogłosiła czasowe zamrożenie cen, a następnie – zmuszona – wycofała się z podwyżki, którą próbował wprowadzić Władysław Gomułka w grudniu 1970 r.
Polityka
26.2016
(3065) z dnia 21.06.2016;
Historia;
s. 58
Oryginalny tytuł tekstu: "Czerwiec z Grudnia"