Rzym od kuchni
Rzymianie spożywali cztery posiłki dziennie: dwa śniadania (jentaculum i parandium), obiad (cena) i kolację (vesperna). Z czasem zalecenia lekarzy sprawiły, że zrezygnowano z kolacji, którą pierwotnie jadano o północy.
Wikipedia

Goście zapraszani na kolację przez Marka Gawiusza Apicjusza mogli być pewni, że czekają ich najbardziej wyszukane i prawdziwie autorskie potrawy. Ten zamożny Rzymianin żyjący I w. n.e. był jednym z najwybitniejszych kucharzy swoich czasów. Gdy nie stać go już było na luksusy, a tym samym dekadencką kuchnię, popełnił samobójstwo. Filozof Musonius Rufus (ok. 30–100 n.e.) o takich jak on pisał, że ucztowanie i spełnianie zachcianek było dla nich celem życia.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną