Piszemy o wszystkim, co ważne

Codziennie coś nowego. Bądź w centrum wydarzeń.

Subskrybuj
Historia

Kto nam podłożył świnię

Mięsna obsesja Polaków

Kolejka pod sklepem mięsnym w Bielsku-Białej, 1976 r. Kolejka pod sklepem mięsnym w Bielsku-Białej, 1976 r. Jerzy Michalski/RSW / Forum
Przed świętami w PRL wyzwaniem było zdobycie mięsa. Panowała odziedziczona po kuchni sarmackiej obsesja na jego punkcie.
Kuchnia w gospodarstwie rolnym w Bieszczadach, 1981 r.Chris Niedenthal/Forum Kuchnia w gospodarstwie rolnym w Bieszczadach, 1981 r.

Przez stulecia mięso było uznawane za odżywcze, rzadkie i upragnione. Jego kult stanowił odzwierciedlenie podziału polskiej kuchni na z konieczności jarski jadłospis stanu chłopskiego i mięsne z wyboru menu szlachty. W kuchni włościańskiej główną rolę odgrywały mało cenione rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, bób etc. Modlitwa o dostatek chleba nie miała charakteru symbolicznego. Francuski historyk Fernand Braudel pisał, że jeszcze w Europie nowożytnej dominował pokarm roślinny.

Tradycyjna kultura sarmacka – feudalna i szlachecka – opierała się na konsumpcji na pokaz, wystawności, manifestacyjnym obżarstwie.

Polityka 49.2021 (3341) z dnia 30.11.2021; Historia; s. 80
Oryginalny tytuł tekstu: "Kto nam podłożył świnię"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Dołączam

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >