Piszemy o wszystkim, co ważne

Codziennie coś nowego. Bądź w centrum wydarzeń.

Subskrybuj
Kultura

Świat od kuchni

Literackie podróże kulinarne

Grecką kuchnię Sturis poznawał, kiedy jeździł do rodziny ojca, do Aten czy Salonik, ale największym wtajemniczeniem nie były dla niego tawerny czy wytworne restauracje, ale stołówka studencka na stypendium w Grecji. Grecką kuchnię Sturis poznawał, kiedy jeździł do rodziny ojca, do Aten czy Salonik, ale największym wtajemniczeniem nie były dla niego tawerny czy wytworne restauracje, ale stołówka studencka na stypendium w Grecji. Shutterstock
Sześć książkowych kulinarnych podróży podczas pandemicznych wakacji. Dlaczego tego typu pozycje są tak ważne?

W te wakacje Polacy wyjeżdżają do Grecji, do Włoch, na Bałkany albo na Mazury, żeby odbić sobie pandemiczny czas. Często po powrocie mają ochotę zabrać się za gotowanie, żeby zatrzymać letni czas na dłużej. Innym opowieści kulinarne zastępują podróże albo smaki zastępują miejsca, do których nie możemy pojechać. Nic dziwnego, że na rynku pojawiło się teraz mnóstwo opowieści kulinarnych z różnych stron świata. Być może to domowe gotowanie i poszukiwanie nowych smaków, które było jednym ze sposobów radzenia sobie z pandemią (ilu znajomych piekło chleby?

Polityka 32.2021 (3324) z dnia 03.08.2021; Kultura; s. 82
Oryginalny tytuł tekstu: "Świat od kuchni"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Dołączam

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >