Książki

Kuchnia jako pępek świata

Recenzja książki: Piotr Adamczewski, „Jak smakuje pępek Wenus”

materiały prasowe
Adamczewski działa jak belfer: chcesz się oddać rozkoszom podniebienia, to najpierw odrób lekcję. Chcesz wypić espresso? Najpierw naucz się odróżniać dobre od złego.

Popularność Kościoła Latającego Potwora Spaghetti to nie przypadek. Kuchnia osacza nas zewsząd. Rzesze krytyków doradzają, jaką restaurację wybrać, rzesze kucharzy podpowiadają, jakiej przyprawy użyć, a warunkiem bycia celebrytą jest napisanie własnej książki kucharskiej. Nieodróżnianie ostryg z Ostendy od tych z Thau jest zbrodnią gorszą niż publiczne bekanie.

Piotr Adamczewski, Jak smakuje pępek Wenus, Oficyna Wydawnicza Przybylik, Warszawa 2014, s. 288

Książka do kupienia w sklepie internetowym Polityki.

 

Polityka 38.2014 (2976) z dnia 16.09.2014; Afisz. Premiery; s. 78
Oryginalny tytuł tekstu: "Kuchnia jako pępek świata"
Reklama

Czytaj także

Nauka

Zaszczepieni też chorują. Dlaczego trzecia dawka jest niezbędna?

Coraz więcej osób wątpi w szczepionki przeciwko covid, skoro nawet po trzech dawkach przytrafia im się zakażenie. Czy zatem decyzję o szczepieniu przypominającym lepiej odłożyć do czasu, aż pojawią się skuteczniejsze preparaty?

Paweł Walewski
04.12.2021