Ludzie i style

Jadanie na trawie

Grapefruity z grilla Grapefruity z grilla Jerzy Mankowski
Piotr Adamczewski, ekspert kulinarny POLITYKI, poleca jadanie na trawie.
Piotr Adamczewski na piknik poleca.Michał Mutor/Agencja Gazeta Piotr Adamczewski na piknik poleca.
GazpachoJerzy Mankowski Gazpacho
TaratorJerzy Mankowski Tarator
Sałatka piknikowaJerzy Mankowski Sałatka piknikowa

Pamiętam z dzieciństwa wyprawy – rodzinne i w gronie kolegów – do lasu, na łąki, nad jezioro. Po kilku godzinach wędrówek, czasem z przemoczonymi nogami, wygłodzony pędziłem w miejsce obozowania, gdzie babcia lub ktoś z rodziny przygotowywał posiłek na rozłożonym na trawie obrusie. W głębokim PRL przeważnie jadaliśmy jaja na twardo i udka kurczęce. A na deser ciasteczka mojej greckiej babci Eufrozyny (przepis na nie funkcjonuje w rodzinie od 160 lat!).

Z upływem lat sam zająłem się organizowaniem przyjęć. Jaja na twardo i kurczę pieczone wzbogaciłem o ryby, warzywa, marynowane steki i wiele, wiele innych przysmaków. A do tego różnorodne napoje – w upały także schłodzone różowe wino.

Udane przyjęcie w ogrodzie, w lesie, na plaży – słowem w plenerze – wymaga wbrew pozorom większych starań niż podejmowanie gości w domu. Nie ma tam bowiem możliwości sięgnięcia po dodatkowe porcje, gdy zabraknie dań. Wszystko więc musi być ściśle zaplanowane, a harmonogram zakupów, wstępnej obróbki potraw i przygotowania sprzętu – precyzyjny i możliwy do zrealizowania.

• Najlepiej już tydzień wcześniej zaplanować menu, kupić zastawę (jednorazową), sztućce, serwetki, świece (jeśli przewidujemy ucztowanie wieczorem) oraz węgiel drzewny i rozpałkę. Przejrzeć grill i sprawdzić, czy wszystkie utensylia są w komplecie i sprawne.

• Wieczorem w przeddzień spotkania zamarynować mięsa. Ryby i owoce morza wymagają krótkiego, kilkunastominutowego marynowania.

• Już na 45 min przed rozpoczęciem uczty rozpalić palenisko, by ogień dobrze się rozhulał, wygasł, a brykiety węgla drzewnego silnie się żarzyły.

• Mięso solić tuż przed umieszczeniem go na ruszcie. Wcześniej można solić drób, a ryby na 2 godz. przed przyrządzaniem.

• Zioła, np. tymianek lub rozmaryn, owinąć folią aluminiową, nakłuć ją, a pakiecik umieścić w palenisku, by ich aromat nasączył jedzenie.

Z grillowaniem kojarzą się, oczywiście, mięsa i ryby, ale bardzo polecam fantastyczne i nieskomplikowane dania, które można wykonać z sera i owoców. W gorące dni świetne wrażenie zrobi na gościach chłodnik (żeby miał odpowiednią temperaturę, potrzebne będą termosy lub przenośna lodówka turystyczna). Przypominam też przepis na staroświecką sałatkę piknikową (wszystkie przepisy w proporcjach dla 4 osób).

Życzę udanej biesiady!

Gazpacho

0,5 kg pomidorów • 2 cebule • 3 ząbki czosnku • 1 surowy ogórek • 1 papryka zielona • 1 papryka czerwona • sól • pieprz • oliwa • grzanka z bułki

Obrane pomidory, ogórek i jedną cebulę zmiksować na płynną masę. Dodać czosnek utarty z solą. Dolać łyżkę oliwy i dosypać pieprzu do smaku. Jeśli masa zbyt gęsta, dolać zimnej przegotowanej wody. Wstawić do lodówki. Obie papryki, drugą cebulę oraz grzankę pokroić bardzo drobno i wrzucić do gazpacho tuż przed podaniem. Podawać bardzo zimne.

Tarator

(chłodnik bułgarski)

0,5 litra jogurtu naturalnego • 20 dag ogórków • 4 ząbki czosnku • 4 orzechy włoskie • 2 łyżki oleju słonecznikowego • kilka gałązek świeżego koperku • sól • pieprz

Umyć ogórki, obrać i posiekać w drobną kostkę. Orzechy obrać ze skórki, by straciły gorycz, zemleć i zmiksować z czosnkiem roztartym w soli i olejem. Ogórki i pozostałe składniki dodać do jogurtu, doprawić do smaku solą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wlać do wazy, posypać drobno posiekanym koperkiem i podawać bardzo zimne.

Camembert z jabłkami

4 krążki sera camembert z pieprzem lub chili • 2 duże jabłka

Jabłka pokroić w ten sposób, aby uzyskać osiem plastrów centymetrowej grubości. Usunąć gniazda nasienne. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej, na każdym ułożyć plaster jabłka, na nim ser camembert i na wierzchu kolejny plaster jabłka. Zawinąć dokładnie foliowy pakiecik. Na rozgrzanym grillu ułożyć pakieciki z camembertem i piec około 15 minut. Ser powinien stać się płynny w środku.

Camembert z białym winem w środku

2 krążki sera camembert w okrągłym tekturowym pudełeczku • 4 łyżki wytrawnego białego wina • 4 ząbki czosnku • Jako dodatek: świeża bagietka lub inna pokrojona w nieduże kawałki bułka

Sery wyjąć z pudełeczek, pudełeczka wyłożyć kawałkami papieru do wypieków. W każdym serze wyciąć w wierzchu krążek skórki średnicy ok. 2–3 cm. W tak uzyskany otwór włożyć po 2 ząbki czosnku i wlać 2 łyżki wina (można szpikulcem zrobić niewielkie otwory w serze). Zakryć otwór wyciętymi krążkami, zawinąć w papier do wypieków, nakryć pudełeczko wieczkiem. Zawinąć całe opakowanie sera w arkusz folii aluminiowej. Piec na średnio rozgrzanym grillu około pół godziny. Nabierać kawałkami bułki smakowity gorący, lejący się ser.

Truskawki z imbirem

50 dag truskawek • 2 łyżki startego na tarce imbiru • 2 kopiaste łyżki cukru pudru • kilka kropli grappy lub koniaku

Umyć i odsączyć truskawki, usunąć szypułki, większe poprzekrawać na połówki. Wymieszać truskawki z imbirem i cukrem. Polać grappą lub koniakiem. Odstawić na godzinę do lodówki. Starannie przykryć, aby nie nabrały zapachu innych produktów przechowywanych w lodówce.

Sałatka piknikowa

Kilogramowy prostokątny bochenek białego chleba • 3 łyżki masła, liście kruchej sałaty • zielona papryka • 4 jaja na twardo • 2 młode marchwie • 40 dag młodych ziemniaków • 3 dymki • szklanka startego sera gouda • sól • pieprz • Na sos: 2 łyżki majonezu • 2 łyżki jogurtu • 2 łyżki mleka • ząbek czosnku • łyżka siekanego koperku • sól • pieprz

Z bochenka chleba skroić wierzch i wybrać miąższ. Roztopić masło i dokładnie natłuścić wnętrze bochenka, wyłożyć go listkami sałaty. Przygotować sałatkę: ziemniaki ugotować i ostudzić. Posiekać jaja na twardo i cebulki, a zieloną paprykę pokroić w paski. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z tartym serem. Połączyć wszystkie składniki sosu, dodać do sałatki, wymieszać. Sałatkę umieścić w bochenku, okryć liściem sałaty i odkrojonym wierzchem chleba.

Grapefruity z grilla

2 różowe grapefruity • 8 łyżek cukru pudru • 2 dag masła

Pokroić owoce w poprzek na połówki. Oddzielić nożykiem miąższ od skórki, ale go nie wyjmować. Podzielić na cząstki.

Ułożyć owoce (w tych naturalnych miseczkach ze skórki) na tackach grillowych z dziurkami i posypać grubo cukrem pudrem. Masło podzielić na małe grudki i położyć na wierzchu.

Wstawić na ruszt grilla zapiekać przez 15–20 minut. Wyjąć, gdy cukier się roztopi i zarumieni. Podawać z łagodnym białym winem.

Pieczone jabłka z bakaliami

4 winne jabłka • cytryna • 4 kopiaste łyżki rodzynek • 4 łyżki posiekanych lekko orzechów • 2 łyżki migdałów krojonych w słupki • 2 kopiaste łyżki dżemu pomarańczowego • 4 łyżki płynnego miodu • 2 łyżki rumu • 2 łyżki masła • łyżeczka mieszanki mielonych goździków, kardamonu i cynamonu

Umyte rodzynki zalać w miseczce rumem i pozostawić na pół godziny. Jabłka umyć, odkroić wierzchy, wykroić gniazdo nasienne, wydrążając łyżeczką także trochę miąższu. Skropić obficie sokiem cytrynowym. Wymieszać rodzynki (wraz z pozostałym rumem) z dżemem, orzechami, migdałami, łyżeczką mielonych goździków, cynamonu i kardamonu, otrzeć skórkę z cytryny i dodać do bakaliowego nadzienia.

Napełnić jabłka nadzieniem, na wierzchu położyć odrobinę masła, owinąć jabłka folią aluminiową. Piec na grillu nad rozżarzonym węglem drzewnym około 30–40 minut.

Sztuka Życia „Sztuka Życia” (100006) z dnia 23.04.2012; SZTUKA KONSUMPCJI; s. 70
Reklama

Czytaj także

null
Społeczeństwo

Łomot, wrzaski i deskorolkowcy. Czasem pijani. Hałas może zrujnować życie

Hałas z plenerowych obiektów sportowych może zrujnować życie ludzi mieszkających obok. Sprawom sądowym, kończącym się likwidacją boiska czy skateparku, mogłaby zapobiec wcześniejsza analiza akustyczna planowanych inwestycji.

Agnieszka Kantaruk
23.04.2024
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną