Chcesz jeść mniej i lepiej? Może wystarczy zmienić otoczenie
Zamiast głodowej diety: stolik przy oknie. Zamiast kazań o walorach owoców i warzyw: kolorowe talerze – radzi amerykański badacz nawyków żywieniowych.
.
Jonathan Lin/Flickr CC by 2.0

.

Profesor Brian Wansink z amerykańskiego Cornell University od blisko 20 lat przygląda się naszym zwyczajom żywieniowym. Opracował na ten temat ponad 120 różnych publikacji naukowych. Jedno z jego najsłynniejszych badań polegało na obserwacji dziesiątek restauracji w całych USA, gdzie porównał zamówienia klientów z tym, w której części lokalu siadali.

Okazało się, że ci siadający przy oknie lub w innym dobrze oświetlonym miejscu częściej zamawiali zdrowe dania (np. sałatkę), a rzadziej napoje alkoholowe.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną