Ludzie i style

Gwiazdki śmierci

Wybitni kucharze rezygnują z wyścigu o gwiazdki i rankingi

Kucharz Benoît Violier, którego samobójstwo wstrząsnęło środowiskiem gastronomicznym w całej Europie. Kucharz Benoît Violier, którego samobójstwo wstrząsnęło środowiskiem gastronomicznym w całej Europie. www.restaurantcrissier.com
Samobójstwo kucharza Benoît Violiera było szokiem dla branży restauracyjnej, ale szefów kuchni, którzy świadomie wypisali się z wyścigu o gwiazdki i punkty, jedynie utwierdziło, że dokonali słusznego wyboru.
Przekąska przygotowywana przez stowarzyszenie FOODidee na degustację Absyntu.Agnieszka Gac-Zuppinger Przekąska przygotowywana przez stowarzyszenie FOODidee na degustację Absyntu.

Violier, 44-letni Szwajcar francuskiego pochodzenia, osiągnął wszystko, o czym może marzyć kucharz. W 1996 r. trafił do restauracji L’Hôtel de Ville w Crissier koło Lozanny, która rok po jego przyjściu dostała trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Tam pod okiem dwóch mistrzów Frédy’ego Girardeta i Philippe’a Rochata doskonalił warsztat, aż w 2012 r. wraz z żoną Brigitte przejął kuchnię.

Grudzień zeszłego roku był dla tego zapalonego myśliwego i mistrza potraw z dzikiego ptactwa uwieńczeniem sukcesów – wydał książkę „La cuisine du gibier à plume d’Europe”, jego restauracja w rankingu „La Liste” uplasowała się na pierwszym miejscu, a on zaś zyskał miano najlepszego kucharza świata.

Polityka 9.2016 (3048) z dnia 23.02.2016; Ludzie i style; s. 86
Oryginalny tytuł tekstu: "Gwiazdki śmierci"

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Pomocnik Historyczny

Patrząc na Chiny

Im bliżej końca XX w., tym Chiny częściej przypominały się Zachodowi, Zachód ma jednak nieodmiennie kłopoty ze zrozumieniem Chińczyków. Jakie są te Chiny w oczach Zachodu?

Krzysztof Kardaszewicz
13.04.2021