Ludzie i style

Żywienie przez łączenie

Nieoczywiste połączenia smaków są w modzie

Jedno z dań z restauracji The Fat Duck Jedno z dań z restauracji The Fat Duck The Fat Duck
Foodpairing zachęca do robienia rzeczy, o których naszym babkom się nie śniło – łączenia kurek z morelami, a kawioru z białą czekoladą. I podbija polski rynek kulinarny.
Andrzej Polan – szef warszawskiego lokalu Mała Polana SmakówBartosz Bobkowski/Agencja Gazeta Andrzej Polan – szef warszawskiego lokalu Mała Polana Smaków

Kiedy w jednym z odcinków polskiego „Masterchefa” gościnnie pojawił się George Calombaris, juror australijskiej edycji programu, zaskoczył uczestników nie tylko kreatywnością. Przygotował dla kucharzy amatorów grzyby po grecku z pudrem z niebieskiego sera pleśniowego i białej czekolady, a próbujący nie mogli się nadziwić, jak znakomicie smakuje. Mniej zdziwieni byli już profesjonalni szefowie kuchni w „Top Chefie”, kiedy Wojciech Modest Amaro polecił im połączyć ryby z różnymi rodzajami czekolady.

Polityka 10.2016 (3049) z dnia 01.03.2016; Ludzie i style; s. 88
Oryginalny tytuł tekstu: "Żywienie przez łączenie"

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Kraj

Prof. Marcin Król: Obyśmy znów nie byli głupi

Prof. Marcin Król, historyk idei, o tym, że czeka nas koniec starego świata i nic dobrego z tego na razie nie wyjdzie.

Jacek Żakowski
01.01.2019