Ludzie i style

Żywienie przez łączenie

Nieoczywiste połączenia smaków są w modzie

Jedno z dań z restauracji The Fat Duck Jedno z dań z restauracji The Fat Duck The Fat Duck
Foodpairing zachęca do robienia rzeczy, o których naszym babkom się nie śniło – łączenia kurek z morelami, a kawioru z białą czekoladą. I podbija polski rynek kulinarny.
Andrzej Polan – szef warszawskiego lokalu Mała Polana SmakówBartosz Bobkowski/Agencja Gazeta Andrzej Polan – szef warszawskiego lokalu Mała Polana Smaków

Kiedy w jednym z odcinków polskiego „Masterchefa” gościnnie pojawił się George Calombaris, juror australijskiej edycji programu, zaskoczył uczestników nie tylko kreatywnością. Przygotował dla kucharzy amatorów grzyby po grecku z pudrem z niebieskiego sera pleśniowego i białej czekolady, a próbujący nie mogli się nadziwić, jak znakomicie smakuje. Mniej zdziwieni byli już profesjonalni szefowie kuchni w „Top Chefie”, kiedy Wojciech Modest Amaro polecił im połączyć ryby z różnymi rodzajami czekolady.

Polityka 10.2016 (3049) z dnia 01.03.2016; Ludzie i style; s. 88
Oryginalny tytuł tekstu: "Żywienie przez łączenie"

Czytaj także

Historia

Prezydent Wojciechowski i premier Grabski – życiorysy równoległe

Dobrą okazją do przypomnienia ludzi i dokonań, z których II Rzeczpospolita naprawdę może być dumna, jest ogłoszenie Małgorzaty Kidawy-Błońskiej, prawnuczki prezydenta Wojciechowskiego i premiera Grabskiego, kandydatką Koalicji Obywatelskiej na premiera.

Tomasz Nałęcz
14.09.2019