Ludzie i style

Żelki – niewinna, słodka przekąska. Pozornie. Oto jak powstają

Żelki – niewinna, słodka przekąska. Pozornie. Oto jak powstają

mat. pr.
Mniej więcej wiadomo, że w skład żelek – jak nazwa wskazuje – wchodzi żelatyna. Pozyskuje się ją tak samo jak mięso do potraw zupełnie niesłodkich.

Żelki wyglądają niewinnie, wiele osób ma do nich słabość – ot, słodka przekąska. Osoby, które w którymś momencie życia zdecydowały się przejść na wegetarianizm, zwykle żegnają się też z tymi łakociami. Ale i z budyniem, galaretkami, niektórymi jogurtami i lodami, chyba że występują w nich zastępniki, na przykład agar.

Trudno jednak zachować ostrożność – żelatynę można znaleźć w składzie kosmetyków, szamponów, nie wspominając o lekach. A producenci nie zawsze są uprzejmi umieścić taką informację na etykiecie (albo niespecjalnie ją eksponują).

Reszta świata zjada żelatynę w różnych produktach albo zdając, albo nie zdając sobie sprawy z tego, jak się ją pozyskuje.

Freelancerka Alina Kneepkens postanowiła rzecz zobrazować. Dosadnie i działając na wyobraźnię. Oto krótki film o tym, jak powstają żelki – zniechęca Państwa czy nie robi na Państwu wrażenia?

Reklama

Czytaj także

Świat

Miliard ludzi na świecie głoduje. Dlaczego? Bo jest okradanych przez nas – silniejszych i bogatszych

Rozmowa z Martínem Caparrósem, argentyńskim pisarzem, autorem zbioru reportaży „Głód”, o tym, dlaczego prawie miliard ludzi nie ma co jeść – mimo że żywności mamy aż za dużo.

Paulina Wilk
29.03.2016
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną