Kuchnia zbliża ludzi

Łączenie przez jedzenie
Przy okazji Dnia Solidarności z Uchodźcami warto zwrócić uwagę, co może nas zbliżyć na co dzień: wspólna praca, taniec, muzyka, a przede wszystkim – kuchnia.
Libańczyk Mahmoud Rai, właściciel knajpki Falafel Bejrut
Falafel Bejrut/Facebook

Libańczyk Mahmoud Rai, właściciel knajpki Falafel Bejrut

W zeszłym roku w Polsce status uchodźcy uzyskało zaledwie 12 osób. Dodatkowo Rada do Spraw Uchodźców przyznała 30 osobom ochronę uzupełniającą, a kolejnym 11 udzieliła zgody na pobyt tolerowany. Ale nasz stosunek do uchodźców jest nieufny lub wrogi. W kwietniowych badaniach CBOS zaledwie co trzeci respondent przychylnie odnosił się do przyjmowania uchodźców w Polsce. Boimy się więc ludzi, których tu nie ma, a ich nieobecność dodatkowo podsyca nasz strach.

Ludzie boją się nieznanego.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj