Ludzie i style

Tradycja w czystej postaci

Pieczeń, perliczka i kotlety

Pieczeń huzarska. Pieczeń huzarska. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta
Wiele mówimy przed Bożym Narodzeniem o daniach, które pojawią się na stole w Wigilię. Ale przecież na niej nie kończy się świętowanie.
Perliczka duszona w winie.Agata Jakubowska/Agencja Gazeta Perliczka duszona w winie.

W polskiej tradycji od wieków w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia jadało się obficie, tłusto i wymyślnie. Mięsne apetyty, po postnej Wigilii i skromnym Adwencie, musiały być zaspokojone, jednak nie było dań specjalnie przeznaczonych na tę okazję. Po prostu jadano odświętnie. W dwudziestoleciu międzywojennym w bogatszych domach podawano pieczone całe ćwiartki cielęciny z bursztynowymi paskami zastygniętego sosu, ogromne schaby (jak doradzała pani Ćwierczakiewiczowa w porcji nie mniejszej niż 4 kg, bo mniejsze są wysuszone i niesmaczne) czy pieczone w cieście szynki, rozmaite pasztety i galarety.

Polityka 51/52.2018 (3191) z dnia 18.12.2018; Ludzie i style; s. 138
Oryginalny tytuł tekstu: "Tradycja w czystej postaci"

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Kraj

Pani Ziobro

Zaczynała od błahych artykułów w tabloidzie, potem była wpływową szefową w TVP. Dziś kieruje marketingiem wielkiej firmy ubezpieczeniowej. Nazywa się Patrycja Kotecka. Kotecka-Ziobro.

Anna Dąbrowska
23.04.2019