Nauka

Większe, zdrowsze, odporniejsze

GMO wciąż budzi emocje

Na pierwszym planie zwykły łosoś, za nim, łosoś w tym samym wieku, ale zmodyfikowany genetycznie. Na pierwszym planie zwykły łosoś, za nim, łosoś w tym samym wieku, ale zmodyfikowany genetycznie. Atlas Press / EAST NEWS
Inżynieria genetyczna rewolucjonizuje rolnictwo i przemysł spożywczy. Lista udoskonalonych organizmów wciąż się wydłuża.
Plantacja genetycznie zmodyfikowanej soi, odpornej na insekty.Paulo Fridman/Bloomberg/Getty Images Plantacja genetycznie zmodyfikowanej soi, odpornej na insekty.

Truskawki można kupić już na każdym rogu – bez względu na porę roku – więc niech ten owoc posłuży za przykład naszych umiejętności manipulowania przyrodą. Otóż truskawek próżno szukać w naturze, czyli rosnących gdzieś dziko. Powstały bowiem dzięki skrzyżowaniu (wymieszaniu genów) dwóch gatunków poziomek – jednego z Ameryki Północnej, a drugiego z Chile. Tyle że dokonanemu nie na kontynencie amerykańskim, ale w Europie w połowie XVIII w.

Czytaj także

Ja My Oni

Czym są uczucia między robotami a ludźmi?

Jak autorka niemieckiego „Die Zeit” próbowała zaprzyjaźnić się ze „sztucznym inteligentem”, Botrisem.

Ana Mayr, [tł.] Adam Krzemiński
14.05.2019