Nauka

Większe, zdrowsze, odporniejsze

GMO wciąż budzi emocje

Na pierwszym planie zwykły łosoś, za nim, łosoś w tym samym wieku, ale zmodyfikowany genetycznie. Na pierwszym planie zwykły łosoś, za nim, łosoś w tym samym wieku, ale zmodyfikowany genetycznie. Atlas Press / EAST NEWS
Inżynieria genetyczna rewolucjonizuje rolnictwo i przemysł spożywczy. Lista udoskonalonych organizmów wciąż się wydłuża.
Plantacja genetycznie zmodyfikowanej soi, odpornej na insekty.Paulo Fridman/Bloomberg/Getty Images Plantacja genetycznie zmodyfikowanej soi, odpornej na insekty.

Truskawki można kupić już na każdym rogu – bez względu na porę roku – więc niech ten owoc posłuży za przykład naszych umiejętności manipulowania przyrodą. Otóż truskawek próżno szukać w naturze, czyli rosnących gdzieś dziko. Powstały bowiem dzięki skrzyżowaniu (wymieszaniu genów) dwóch gatunków poziomek – jednego z Ameryki Północnej, a drugiego z Chile. Tyle że dokonanemu nie na kontynencie amerykańskim, ale w Europie w połowie XVIII w.

Polityka 18.2014 (2956) z dnia 27.04.2014; Nauka; s. 76
Oryginalny tytuł tekstu: "Większe, zdrowsze, odporniejsze"

Czytaj także

Nauka

Blue monday. Dlaczego ten koncept nie ma sensu?

20 stycznia 2020 – w ten dzień wypada w tym roku tzw. blue monday, trzeci poniedziałek stycznia, zwany także „najbardziej depresyjnym dniem roku”. Termin zrobił zawrotną karierę w mediach, ale pojawia się też w publikacjach naukowych. Czy słusznie?

Marcin Nowak
20.01.2020