Prenumerata na trudne czasy.

6 miesięcy za 99 zł.

Subskrybuj
Nauka

Talerz z byle czym

Czy można dobrze zjeść w szpitalu

Pytania o to, jak wygląda codzienna dieta pacjenta częściej zadawane są w gabinetach psychiatrów niż w zwykłych poradniach. Pytania o to, jak wygląda codzienna dieta pacjenta częściej zadawane są w gabinetach psychiatrów niż w zwykłych poradniach. fantasista / PantherMedia
Każda choroba wymaga właściwego odżywiania. W Polsce zbyt rzadko dbają o to i lekarze, i chorzy.
Mirosław Gryń/Polityka

Partyzantka. Tym słowem Szymon Chrostowski z fundacji Wygrajmy Zdrowie opisuje sposób żywienia pacjentów w szpitalach. Nie tylko onkologicznych, choć jego osobiste doświadczenia związane są z chorobą nowotworową: – Podczas leczenia schudłem kilkanaście kilogramów. Żywiłem się kromeczką chleba i modliłem, żeby została w żołądku.

Najgorsze jednak było to, że nikt spadkiem wagi u pana Szymona specjalnie się nie przejmował. W trakcie chemioterapii wymiotował bez ustanku, więc dostawał leki mające powstrzymać nudności.

Polityka 20.2015 (3009) z dnia 12.05.2015; Nauka ; s. 74
Oryginalny tytuł tekstu: "Talerz z byle czym"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >