Niebezpieczne tłuszcze ukryte w jedzeniu

Ukryte transy
Największą tajemnicą polskiego przemysłu spożywczego są tłuszcze trans. Ich obecność, a zwłaszcza zawartość w produktach jest starannie ukrywana. Dlaczego i jak długo jeszcze?
Oleje roślinne utwardzane poprzez uwodornienie są z całą pewnością tańsze niż tłuszcze zwierzęce, a produkty wytworzone z ich użyciem są dłużej świeże i po prostu ładniej wyglądają.
Photolibrary/Getty Images

Oleje roślinne utwardzane poprzez uwodornienie są z całą pewnością tańsze niż tłuszcze zwierzęce, a produkty wytworzone z ich użyciem są dłużej świeże i po prostu ładniej wyglądają.

Na powyższe pytania dr hab. Andrzej Krupienicz, kardiolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, szuka odpowiedzi już długo. – W innych krajach producenci muszą umieszczać na opakowaniach żywności informacje o zawartości izomerów trans i coraz więcej państw wprowadza zakaz ich stosowania, a u nas nikt na tę truciznę nie zwraca uwagi – mówi.

Gdy starał się zainteresować tematem Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, by jako organizacja fachowa, zajmująca się m.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną