WHO ostrzega: czerwone mięso powoduje raka! A soja nie?

Mięsny jeż czy już mięsny rak
Znamienne, że autorzy alarmistycznych nagłówków w internecie i prasie, powołując się na raport WHO, nie doczytali komunikatu w całości do końca.
Tumblr

[Komentarz ukazał się w POLITYKA.PL 27 października 2015 roku]

Międzynarodowy zespół ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia stwierdził w poniedziałek, że jedzenie wędlin i parówek zwiększa ryzyko raka jelita grubego, trzustki i prostaty, a czerwonego mięsa – ma prawdopodobnie identyczny skutek.

Wszystkie agencje informacyjne podchwyciły ten wątek natychmiast, a w ślad za nimi dziennikarze bijący w tarabany. Obdzwoniłem dzisiaj wielu lekarzy zajmujących się leczeniem chorób nowotworowych przewodu pokarmowego, jak również dietetyków – i żaden z nich sensacji żadnej nie widzi.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną