Nauka

Czy możemy usłyszeć smak?

Allison Stillwell Young / Flickr CC by 2.0
Smak to nie tylko to, co czujemy w ustach. Liczy się również to, jak potrawa pachnie, wygląda i jaką ma konsystencję. Ale czy w degustacji swój udział ma także słuch?

Jedzenie jest przyjemnością samą w sobie, a żadnemu smakoszowi nie trzeba tłumaczyć, że to, co odczuwamy na języku, jest tylko częścią palety wrażeń, które oferuje dobry posiłek. Każdy łasuch zdaje sobie sprawę, że równie ważne, jak smakuje, jest też to, jak jedzenie wygląda, pachnie, a nawet jego konsystencja.

Ale co ze słuchem? Wydaje się, że ten zmysł jest wykluczony z tak przyjemnego zajęcia, jakim jest jedzenie. Jak się okazuje, nic bardziej mylnego.

Czy możemy usłyszeć smak? Okazuje się, że słuch odgrywa małą, ale bardzo znaczącą rolę w procesie rozkoszowania się ulubionymi potrawami. Co prawda sam dźwięk nie sprawi, że zamiast smaku mielonego poczujemy crème brûlée, ale pewne nuty smakowe mogą stać się bardziej intensywne, jeżeli towarzyszy im dźwięk o odpowiedniej częstotliwości.

Naukowcy odkryli, że człowiek łączy smak z konkretnym dźwiękiem – tłumaczy Vanessa Hill w programie BrainCraft w stacji PBS.

Wysokie dźwięki sprawiają, że mocniej odczuwamy smaki słodkie i kwaśne. Dzięki dźwiękom niskim wyraźniejszy staje się smak gorzki oraz umami (piąty smak obok czterech podstawowych). Podczas eksperymentu przeprowadzonego na Uniwersytecie Oksfordzkim w 2012 r. ochotnikom podano słodko-gorzkie toffi i poproszono o ocenę smaku cukierka. W trakcie degustacji ochotnicy słuchali niskich albo wysokich dźwięków. Okazało się, że osoby jedzące toffi przy akompaniamencie dźwięków niskich oceniły smak słodyczy jako bardziej gorzki, a ci, którzy słyszeli dźwięki wysokie, odczuwali głównie smak słodki.

Związek tego, co słyszymy i co odczuwamy „na języku”, potwierdziło wiele badań. W 2005 r. przeprowadzono test, podczas którego ochotników poproszono o ocenę świeżości chipsów. Okazało się, że najlepiej pod tym względem wypadły te, których degustacji towarzyszyły wzmocnione elektroniczne dźwięki chrupania.

Z podobnego powodu sok pomidorowy (który nie jest tak popularny jak soki owocowe) okazuje się jednym z najczęstszych wyborów podczas długich lotów samolotem. Niskie dźwięki wydawane przez maszynę sprawiają, że lepiej odczuwamy smak umami i sok wydaje nam się bardziej intensywny.

Dlaczego słuch odgrywa tak ważną rolę w smakowaniu potraw? Naukowcy wciąż nie są pewni. Jedną z hipotez jest ta przedstawiona przez Vanessę Hill. Jeżeli zagadka słyszenia potraw wciąż nie daje Państwu spokoju, zapraszamy do obejrzenia poniższego wideo:

Więcej na ten temat
Reklama

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Kraj

Prof. Marcin Król: Obyśmy znów nie byli głupi

Prof. Marcin Król, historyk idei, o tym, że czeka nas koniec starego świata i nic dobrego z tego na razie nie wyjdzie.

Jacek Żakowski
01.01.2019
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną