Dlaczego pomidory są niesmaczne i jak sprawić, żeby znowu były słodkie?
Naukowcy przyjrzeli się genom pomidora, żeby ustalić, dlaczego stał się mniej słodki.
Naukowcy rozbiorą gen pomidora żeby sprawić dlaczego stały się one mniej słodkie.
Marijana Petrovic/StockSnap.io

Naukowcy rozbiorą gen pomidora żeby sprawić dlaczego stały się one mniej słodkie.

Krojąc blady i smakujący jak kartka papieru plaster pomidora, łatwo zapomnieć, że ten (niegdyś przepyszny) składnik kanapek i sałatek jest w istocie... owocem. Dlaczego więc pomidory nie są składnikiem słodkich sałatek owocowych? Może dlatego, że dzisiejszy pomidor nie ma w sobie nic z dawnej słodyczy.

Jak się okazuje, tezę, którą wyjątkowo często możemy usłyszeć z ust naszych dziadków, podchwycili amerykańscy naukowcy. W prestiżowym magazynie „Science” opublikowano właśnie wyniki badań, w których rozłożyli genotyp pomidora na części pierwsze tylko po to, aby sprawdzić, dlaczego utracił on swój pierwotny smak.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną