Prenumerata na trudne czasy.

6 miesięcy za 99 zł.

Subskrybuj
Nauka

Era wapnienia

Groźne fosforany

Dobowe zapotrzebowanie na fosforany u zdrowego człowieka wynosi ok. 700 mg. Tymczasem większość analiz dietetycznych ze świata mówi o spożywaniu 1000–2000 mg. Dobowe zapotrzebowanie na fosforany u zdrowego człowieka wynosi ok. 700 mg. Tymczasem większość analiz dietetycznych ze świata mówi o spożywaniu 1000–2000 mg. Getty Images
Fosforany zawarte w żywności przetworzonej doprowadzają do gromadzenia wapnia w tkankach. W efekcie kłopot z nerkami lub sercem może mieć wielu ludzi. I to właściwie w każdym wieku.
Leczenie nerek zaczyna się tak jak w chorobach serca – od zmiany diety.PantherMedia Leczenie nerek zaczyna się tak jak w chorobach serca – od zmiany diety.

Obiad czy kolacja w całkowitej ciemności to doświadczenie, które można przeżyć w kilku restauracjach w Polsce. To wyrafinowana zabawa ze zmysłami – gdy oczy nie widzą, wyostrza się smak. Ale czy człowiek czułby się dobrze, jedząc z zamkniętymi oczami we własnym domu? Wątpliwe. A jednak wiele osób taki eksperyment funduje sobie codziennie, bo nie wie, jakie dodatki znajdują się w produktach.

Świadomość konsumentów w ostatnich latach wzrosła. Coraz częściej podczas zakupów w koszykach lądują artykuły mniej kaloryczne, z mniejszą zawartością cukrów, soli czy tłuszczów nasyconych.

Polityka 31.2019 (3221) z dnia 30.07.2019; Nauka ; s. 68
Oryginalny tytuł tekstu: "Era wapnienia"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >