Nauka

Era wapnienia

Groźne fosforany

Dobowe zapotrzebowanie na fosforany u zdrowego człowieka wynosi ok. 700 mg. Tymczasem większość analiz dietetycznych ze świata mówi o spożywaniu 1000–2000 mg. Dobowe zapotrzebowanie na fosforany u zdrowego człowieka wynosi ok. 700 mg. Tymczasem większość analiz dietetycznych ze świata mówi o spożywaniu 1000–2000 mg. Getty Images
Fosforany zawarte w żywności przetworzonej doprowadzają do gromadzenia wapnia w tkankach. W efekcie kłopot z nerkami lub sercem może mieć wielu ludzi. I to właściwie w każdym wieku.
Leczenie nerek zaczyna się tak jak w chorobach serca – od zmiany diety.PantherMedia Leczenie nerek zaczyna się tak jak w chorobach serca – od zmiany diety.

Obiad czy kolacja w całkowitej ciemności to doświadczenie, które można przeżyć w kilku restauracjach w Polsce. To wyrafinowana zabawa ze zmysłami – gdy oczy nie widzą, wyostrza się smak. Ale czy człowiek czułby się dobrze, jedząc z zamkniętymi oczami we własnym domu? Wątpliwe. A jednak wiele osób taki eksperyment funduje sobie codziennie, bo nie wie, jakie dodatki znajdują się w produktach.

Świadomość konsumentów w ostatnich latach wzrosła. Coraz częściej podczas zakupów w koszykach lądują artykuły mniej kaloryczne, z mniejszą zawartością cukrów, soli czy tłuszczów nasyconych.

Czytaj także

Współczesny

Po co właściwie żyjemy? Jaki jest sens życia?

Cóż bardziej jałowego niż pytanie o sens życia? Brzmi patetycznie, a nawet infantylnie. Dorośli unikają takiej frazeologii, jedynie młodzież czasami na nią się jeszcze nabiera. Tylko właściwie dlaczego pytanie o sens życia wzbudza zażenowanie?

Jan Hartman
25.09.2018