Osoby czytające wydania polityki

Wiarygodność w czasach niepewności

Wypróbuj za 11,90 zł!

Subskrybuj
Nauka

Emisja gazów cieplarnianych w związku z produkcją rolną w UE

Lech Mazurczyk / Polityka
Produkcja żywności również przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Co jeść, żeby jak najmniej szkodzić środowisku?

W Unii Europejskiej rolnictwo odpowiada za ok. 10 proc. emisji gazów cieplarnianych. Są to przede wszystkim metan (związany z hodowlą zwierząt) oraz podtlenek azotu (efekt stosowania nawozów azotowych). Na szczęście unijne rolnictwo w coraz mniejszym stopniu odpowiada za efekt cieplarniany. Związane jest to przede wszystkim ze spadkiem pogłowia zwierząt oraz z używaniem mniejszej ilości nawozów. W latach 1990–2015 emisja szkodliwych gazów przez sektor rolniczy w Unii obniżyła się aż o 20 proc. Największe redukcje zanotowały Słowacja, Estonia i Bułgaria. Minimalnie wzrosła emisja tylko w dwóch krajach – Hiszpanii i na Cyprze. W obu przypadkach z powodu zwiększenia liczby hodowlanych zwierząt. Niestety, równocześnie znacznie wzrósł import żywności do Wspólnoty z innych krajów, więc nasz ekologiczny bilans żywieniowy wcale się nie poprawił.

Polityka 51.2019 (3241) z dnia 17.12.2019; Oko na Eko; s. 94
Więcej na ten temat
Reklama

Czytaj także

null
Społeczeństwo

Łomot, wrzaski i deskorolkowcy. Czasem pijani. Hałas może zrujnować życie

Hałas z plenerowych obiektów sportowych może zrujnować życie ludzi mieszkających obok. Sprawom sądowym, kończącym się likwidacją boiska czy skateparku, mogłaby zapobiec wcześniejsza analiza akustyczna planowanych inwestycji.

Agnieszka Kantaruk
23.04.2024
Reklama