Osoby czytające wydania polityki

Wiarygodność w czasach niepewności

Wypróbuj za 11,90 zł!

Subskrybuj
Nauka

Wpływ produkcji różnych artykułów spożywczych na środowisko

Lech Mazurczyk / Polityka
Produkcja żywności również przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Co jeść, żeby jak najmniej szkodzić środowisku?

Kto chce, by jego osobisty ślad węglowy był najmniejszy, ten powinien przejść na wegetarianizm, a najlepiej weganizm. Kto zaś bez mięsa obyć się nie może, ten niech rozważy ograniczenie wołowiny i baraniny na rzecz wieprzowiny, ryb i drobiu. Za to nabiał warto w miarę możliwości zastępować produktami roślinnymi. Są to wnioski płynące z raportu Międzyrządowego Zespołu do spraw Zmian Klimatu, działającego w ramach Narodów Zjednoczonych. Podane powyżej szacunkowe efekty hodowli zwierząt i uprawy roślin pokazują, że to właśnie mięso i nabiał mają zdecydowanie największy negatywny wpływ na środowisko spośród całej produkcji żywności. Odpowiadają za połowę emisji gazów cieplarnianych w ramach rolnictwa, a dostarczają ludziom tylko ok. 20 proc. kalorii. A co, jeśli nie chcemy rezygnować z mięsa i nabiału? Warto wybierać produkty lokalne, a nie te importowane z drugiego końca świata. Na przykład kilogram wołowiny z Ameryki Południowej wiąże się z trzy razy większą emisją gazów cieplarnianych niż taka sama ilość tego mięsa wyprodukowanego w Europie.

Polityka 51.2019 (3241) z dnia 17.12.2019; Oko na Eko; s. 94
Reklama