Miej własną politykę.

Pierwszy miesiąc prenumeraty w okazyjnej cenie!

Subskrybuj
Społeczeństwo

Smaki Italii

Przewodnik po włoskich smakach

Zupa pavese Zupa pavese Mascarucci/Fotochannels / Corbis
Wybieracie się Państwo do Włoch? Podaję parę apetycznych adresów i nazwy dań wartych wyszukania w menu.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Na ogół omijam wielkie metropolie, takie jak Rzym. W Wenecji na placu św. Marka restauratorzy ze wszystkich złupią skórę, bo każdy sporo zapłaci za to, by posiedzieć w Café Florian albo pójść do Harry’s bar, gdzie jedli i pili najsławniejsi. Szukam więc restauracji, w których stołują się miejscowi. Nie chodzi tylko o ceny, choć rzeczywiście jest tam dużo taniej, ale o prawdziwy smak Italii. Ale nawet w największych centrach turystycznych, takich jak właśnie Wenecja, znam kilka restauracji, w których je się po włosku, i to nieprzerwanie od 600–800 lat!

Polityka 25.2012 (2863) z dnia 20.06.2012; Ludzie i style; s. 89
Oryginalny tytuł tekstu: "Smaki Italii"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >