Społeczeństwo

Uczta na stojąco

Menu na świątecznym stole

Śledziowe roladki Śledziowe roladki Handmade Pictures / Alamy / BEW
Zbliża się sezon spotkań rodzinnych i towarzyskich. Poczynając od świąt przez sylwestra aż po Wielki Post, czeka nas czas tradycyjnego ucztowania. Warto więc zastanowić się nad menu dla gości.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Karnawał to czas wielkich balów i małych domowych przyjęć. Te drugie stają się coraz bardziej popularne, a są też mniej kosztowne i łatwiejsze do zorganizowania. Najpierw trzeba podjąć ważną decyzję: czy przyjęcie będzie zasiadane, czy też ŕ la fourchette. Ten francuski zwrot, pochodzący od słowa widelec, oznacza, że możemy liczyć na zimne przekąski – wędliny, ryby i galarety – rozstawione na półmiskach na stole, po które każdy sięga sam.

Polityka 51-52.2012 (2888) z dnia 19.12.2012; Ludzie i style; s. 154
Oryginalny tytuł tekstu: "Uczta na stojąco"
Reklama

Czytaj także

Świat

Wielka Brytania była liderem szczepień. Więc co poszło nie tak?

Chociaż szczepi się rekordowo wielu młodych i rozważane jest wprowadzenie nakazu kłucia pracowników domów opieki, to wirus nie ustępuje. Wariant delta się szerzy, a Boris Johnson znów jest w ogniu krytyki.

Mateusz Mazzini
19.06.2021