Społeczeństwo

Paróweczki w płatkach cebuli

Przepisy kuchni więziennej

Rafał Nowaczyk, nowy szef kuchni w ZK we Włocławku, został nazwany przez więźniów „Gesslerem”. Rafał Nowaczyk, nowy szef kuchni w ZK we Włocławku, został nazwany przez więźniów „Gesslerem”. Leszek Zych / Polityka
O tym, jak więźniowie z Włocławka z powodu naleśników nawrócili się na islam i jak potem „Gessler” nawrócił ich na placek po węgiersku.
W ciągu kilku miesięcy więzienne menu w ZK we Włocławku z 15 potraw powiększyło się do 280 dań.Leszek Zych/Polityka W ciągu kilku miesięcy więzienne menu w ZK we Włocławku z 15 potraw powiększyło się do 280 dań.

W słowniku gwary więziennej Batory to wózek do rozwożenia jedzenia po celach. Cela to kajuta. A ambasada to żołądek. Jak Batory odpłynie spod kajuty, a ambasada jest pełna, to kuchnia ma dyplomatyczny sukces. Kolejny dzień względnego spokoju w rezydencji (więzieniu). A spokój tam to rzecz najważniejsza i trudna do kupienia. Słowa kupować nie ma zresztą w słowniku grypsery.

Dawna dyrekcja Zakładu Karnego we Włocławku stawiała na psychologię zachowawczą.

Polityka 40.2013 (2927) z dnia 01.10.2013; Kraj; s. 31
Oryginalny tytuł tekstu: "Paróweczki w płatkach cebuli"
Reklama

Czytaj także

Społeczeństwo

Polska ma ludzi na sumieniu. A ja? Co z moim sumieniem?

Taktyka stanu wyjątkowego i bezwzględnych pushbacków nie przyniosła spodziewanych rezultatów. Łukaszenka nadal prowadzi swój sabotaż, a nawet go nasila. Polska ma ludzi na sumieniu. A ja? Co z moim sumieniem?

Renata Lis
23.09.2021