Społeczeństwo

Gęś świąteczno-karnawałowa

Gęsina – polski rarytas

Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII w. Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII w. Thomas Neckermann / EAST NEWS
Gęsi ocaliły nie tylko Rzym. Kiedyś uratowały także i mnie. Od śmierci głodowej.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Przed paroma dziesiątkami lat, jako początkujący reporter młodzieżowego dziennika, wysłany zostałem na Śląsk. Miałem napisać o wspaniałościach podawanych w stołówkach studenckich. Spędziłem w Katowicach, Zabrzu i Gliwicach kilka dni, które trwale wpisały się w moją pamięć. Nos i kubeczki smakowe do dziś reagują nieprzychylnie na samo wspomnienie o daniach, którymi faszerowano studentów tamtejszej Politechniki, Akademii Medycznej i Uniwersytetu.

Polityka 51-52.2014 (2989) z dnia 16.12.2014; Ludzie i style; s. 154
Oryginalny tytuł tekstu: "Gęś świąteczno-karnawałowa"
Reklama

Czytaj także

Kultura

Rafał Wojaczek pod gwiazdą rozpaczną

Swego czasu stał się idolem i do dziś rozbudza namiętności wśród czytelników. Spośród wielu młodo zmarłych literackich straceńców i nadwrażliwców może jeszcze Halina Poświatowska wywołuje czytelnicze emocje. Blednie za to mit Edwarda Stachury, mało kto wraca do wierszy Andrzeja Bursy czy prozy Marka Hłaski. Dlaczego jedne literackie legendy trwają, inne zdają się rozwiewać?

Mirosław Pęczak
08.12.2001