Społeczeństwo

Między ustami a brzegiem kontenera

Marta Sapała o tym, jak wiele jedzenia marnują Polacy

„Część warzyw i owoców zgodnie z procedurami sklepowymi trafia do śmietników zanim zdąży się zepsuć”. „Część warzyw i owoców zgodnie z procedurami sklepowymi trafia do śmietników zanim zdąży się zepsuć”. Polityka
Marta Sapała, pisarka, dziennikarka, o zaskakujących przyczynach, dla których żywność trafia do śmietników, i zaskakujących pomysłach na jej niemarnowanie.
„Koncepcja daty żywności to ułomna formuła. Ja sama długo nie rozróżniałam daty minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia”.Wavebreakmedia ltd/PantherMedia „Koncepcja daty żywności to ułomna formuła. Ja sama długo nie rozróżniałam daty minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia”.

MARTYNA BUNDA: – Polacy wyrzucają dużo jedzenia?
MARTA SAPAŁA: – Jednym z elementów mojej pracy nad książką było przeglądanie domowych śmietników. Zdarzały się pełne niedojedzonych resztek albo całkiem dobrych, nieotwartych produktów, ale to był raczej wyjątek niż reguła. W śmietnikach na polskich osiedlach dominują jednak głównie obierki, względnie resztki z obiadów w nieprzesadnych ilościach – czyli wyłania się dość budujący, zwłaszcza na tle tego, jak marnuje się na Zachodzie, obraz.

Reklama

Czytaj także

Rynek

Włoski strajk na polskich drogach

Włoskie firmy drogowe ogłosiły, że rozpoczętych w Polsce budów mogą nie skończyć, jeśli nie dostaną dodatkowych pieniędzy. W wyborczym roku będzie więc mniej przecinanych przez polityków wstęg, a więcej awantur. Jak do tego doszło?

Adam Grzeszak
21.05.2019
Reklama