Azja: fakty, sny, wizje

Curry to historia kulturowego przywłaszczenia

Całe wyobrażenie Zachodu o kuchni Indii pozostaje stereotypowe i uproszczone. Całe wyobrażenie Zachodu o kuchni Indii pozostaje stereotypowe i uproszczone. CatherineLProd / Shutterstock
W Indiach nie ma takiej potrawy jak curry. To wytwór Brytyjczyków. Ale indyjskiej kuchni grozi teraz inna, narodowa dominacja.

Blogerka Chaheti Bansal ma 30 lat, indyjskie korzenie i kanał na Instagramie. Prezentuje na nim filmowe przepisy na potrawy wywodzące się z Azji. Mieszka w Kalifornii, a jej profil śledzi ponad 400 tys. internautów. Ich komentarze sprowadzają się zwykle do zwięzłych pochwał lub pytań o to, jakiego oleju używa. Ale kiedy przy jednym z filmów zamiast przepisu dołączyła komentarz, w którym domaga się usunięcia słowa „curry” z globalnego menu, pod postem i w mediach się zagotowało.

Blogerka wezwała do wymazania słowa, które w świecie utarło się jako popularny synonim indyjskiej kuchni. Jej zdaniem ma ono korzenie w brytyjskim imperializmie i używane jest błędnie jako zbiorcze określenie wielu potraw. Jej zdaniem nie wypada korzystać z tego wytrychu na opisanie indyjskiej kuchni, która – jak słusznie zwykło się mówić – zmienia się co 100 km. Bansal uważa, że słowo curry powinno zniknąć jako przykład kulturowego przywłaszczenia.

Curry wurst

Komentarz szybko rozszedł się w sieci, odnosili się do niego szefowie kuchni, właściciele restauracji serwujących potrawy z Indii w Wielkiej Brytanii i USA, nazywanych curry house – dom curry. Opinie wydali także językoznawcy.

Historia potwierdza, że Brytyjczycy, gdy przejmowali kontrolę nad południowoindyjskimi portami, zmienili zasłyszane w używanym tam języku tamilskim słowo kari w curry, po czym w połowie XIX w. zaczęli go używać na określenie wielu lokalnych potraw. Dziś tym słowem opisuje się posiłki podawane w aromatycznym sosie albo marynacie zawierającej kombinację przypraw.

Indyjska kuchnia to więcej niż curry.ShutterstockIndyjska kuchnia to więcej niż curry.

Sam termin został tak zuniwersalizowany, że powszechnie używają go także Hindusi w Indiach. Ale nawet w przeciętnej knajpce curry będzie tylko jedną z kilkudziesięciu specyficznych dla regionu pozycji w poplamionej i wysłużonej karcie.

Reklama
Odpocznij sobie
Być eko
Miłość!
Czym jest dziś rodzina
Jak przetrwać jesień

Cyfrowe wydania specjalne to wybór najlepszych tekstów dziennikarzy "Polityki" na ważne tematy, którym przyglądamy się pod różnym kątem. Dostępne są dla subskrybentów pakietów Premium i Uniwersum.