Artykuły

Czas na galaretkę

Numer 22/ 2013
Większość Europejczyków wypoczywających na słonecznych plażach podejrzliwie patrzy na meduzy. Większość Europejczyków wypoczywających na słonecznych plażach podejrzliwie patrzy na meduzy. Corbis

Większość Europejczyków wypoczywających na słonecznych plażach podejrzliwie patrzy na meduzy. Ale katalońska szefowa kuchni Carme Ruscalleda ma o nich dużo lepsze zdanie. – To istne cudeńka… – mówi z rozmarzeniem o tych galaretowatych zwierzętach. Jej zdaniem już wkrótce mogą one stać się gastronomicznym rarytasem. Od dawna jadają je Koreańczycy, Japończycy i Chińczycy, niewykluczone, że dołączą do nich Europejczycy. Takie są zalecenia Organizacji Narodów Zjednoczonych ds.

19.07.2013 Numer 22/ 2013
Reklama