Artykuły

Wielki słodki spisek

Epidemia białej śmierci

Numer 09.2016
Cukier – czysty węglowodan pozbawiony innych wartości odżywczych oraz błonnika – znalazł się w diecie zachodniej dopiero około 300 lat temu. Cukier – czysty węglowodan pozbawiony innych wartości odżywczych oraz błonnika – znalazł się w diecie zachodniej dopiero około 300 lat temu. Getty Images
Prawie pół wieku temu pewien brytyjski naukowiec ostrzegał, że to cukier, a nie tłuszcz, stanowi największe zagrożenie dla zdrowia. Wyśmiano go. Teraz się okazuje, że miał rację, a cukrowa mafia latami wodziła nas za nos.
Ancel Keys (1904–2002), amerykański żywieniowiec i epidemiolog, guru „lobby antycholesterolowego”. Dziś wiadomo, że manipulował wynikami swoich badań.AN Ancel Keys (1904–2002), amerykański żywieniowiec i epidemiolog, guru „lobby antycholesterolowego”. Dziś wiadomo, że manipulował wynikami swoich badań.

Robert Lustig pracuje na Uniwersytecie Kalifornii jako endokrynolog pediatra i specjalizuje się w leczeniu otyłości u dzieci. Jest też supergwiazdą internetu. Jego 90-minutowy wykład „Cukier: gorzka prawda” wyświetlono na YouTube już sześć milionów razy. Przekonuje w nim, że fruktoza – powszechnie stosowany we współczesnej diecie cukier owocowy – jest trucizną i odpowiada za epidemię otyłości w Ameryce.

Rok przed zamieszczeniem filmu Lustig wygłosił podobny wykład na konferencji biochemików w Australii.

27.04.2016 Numer 09.2016
Reklama